tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Tidigare VD köper del av Tactel-koncernen

|  , , ,
|  

Konsultkoncernen Tactel har sålt dotterbolaget Letcat i Malmö, med sju anställda. Köpare är koncernens grundare och förre VD Per Henriksson.

Säljsidan domineras av riskkapitalbolaget FSN Capital, som 2009 gick in som 65-procentig ägare i Tactel. Koncernen är inriktad mot telekomindustrin. 

— Medicinteknik låg utanför Tactels affärsområde och efter FSN:s uppköp av koncernen var verksamheten lågprioriterad. Då jag avgick som VD var Letcats framtid osäker och jag gjorde klart att jag ville ta över. Läget var gynnsamt, säger Per Henriksson.

De senaste åren har Letcat arbetat med konsultuppdrag åt stora läkemedelsbolag och samtidigt utvecklat egen teknik för elektroniska injektionssprutor. Under våren ska en första prototyp vara klar. Tänkta kunder är läkemedelsjättar som AstraZeneca och Pfizer. Samtidigt ska pesonalstyrkan växa från sju till tolv personer innan årets slut.

— Branschen brottas med lönsamhetsproblem med konkurrensen från generiska läkemedel. Jag tror att det kan vara intressant att erbjuda lösningar som får kunden att vilja fortsätta med ett visst preparat även när det kommer billigare kopior på marknaden, säger Per Henriksson.

I den första versionen handlar det om en spruta där patienten med enkla handgrepp kan dosera läkemedlet och samtidigt ha kontroll på historiken och hur mycket av preparatet som återstår. Framöver ska tekniken utvecklas så att sprutan kan kopplas till mobiltelefoner. Därmed ska exempelvis föräldrar kunna kontrollera att deras barn tar sitt läkemedel i tid.

— Initialt siktar vi in oss på tillverkare av tillväxthormon. Vår erfarenhet från läkemedelsbranschen är begränsad, men det finns en stor fördel i att marginalerna är helt andra än för telekomindustrin, säger Per Henriksson.

Per Henriksson avgick som VD för Tactel i höstas. Sedan tidigare är han också delägare i Malmöbolaget Saplo.

Joel Lyth

Konsultkoncernen Tactel har sålt dotterbolaget Letcat i Malmö, med sju anställda. Köpare är koncernens grundare och förre VD Per Henriksson. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.