torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Cancerbolag nyanställer med färskt kapital

EpiTherapeutics i Köpenhamn håller på att fördubbla personalstyrkan, från sju anställda till femton. De nyanställda är främst tumör- och cellbiologer. Bolaget utvecklar småmolekylära cancerläkemedel riktade mot så kallade epigenetiska faktorer. Det är molekylära strukturer som styr vilka gener i en cell som är aktiva, och som påverkar utvecklingen av många cancerformer.

Tumör- och cellbiologi är två fält där EpiTherapeutics bygger egen expertis. Kemiarbetet, själva utformningen av läkemedlet, lägger man till stor del ut på konsulter. Grunden för verksamheten är forskning vid BRIC i Köpenhamn, Biotech Research and Innovation Center, av bland andra professor Kristian Helin.

Nu siktar EpiTherapeutics VD Martin Bonde på att ta in mellan 130 och 140 miljoner danska kronor i riskkapital i år. Totalt har bolaget fått in drygt 50 miljoner kronor sedan starten hösten 2008. Så sent som i december kom knappt 10 miljoner från Merck Serono Ventures och vid samma tid slöt EpiTherapeutics ett treårigt samarbetsavtal med medicinjätten Abbott.

Under 2011 planerar EpiTherapeutics ledning att visa i djurstudier att bolagets behandlingsmodell fungerar. Patientstudier kommer troligen dröja till andra hälften av 2013. Företaget ägs av Novo Seeds, Seed Capital Denmark, Lundbeckfond Ventures, amerikanska OSI Pharmaceuticals och Merck Serono Ventures.

Lisa Kirsebom

EpiTherapeutics i Köpenhamn håller på att fördubbla personalstyrkan, från sju anställda till femton. De nyanställda är främst tumör- och cellbiologer. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.