fredag 26 april 2024

inloggad som

Cancerbolag nyanställer med färskt kapital

EpiTherapeutics i Köpenhamn håller på att fördubbla personalstyrkan, från sju anställda till femton. De nyanställda är främst tumör- och cellbiologer. Bolaget utvecklar småmolekylära cancerläkemedel riktade mot så kallade epigenetiska faktorer. Det är molekylära strukturer som styr vilka gener i en cell som är aktiva, och som påverkar utvecklingen av många cancerformer.

Tumör- och cellbiologi är två fält där EpiTherapeutics bygger egen expertis. Kemiarbetet, själva utformningen av läkemedlet, lägger man till stor del ut på konsulter. Grunden för verksamheten är forskning vid BRIC i Köpenhamn, Biotech Research and Innovation Center, av bland andra professor Kristian Helin.

Nu siktar EpiTherapeutics VD Martin Bonde på att ta in mellan 130 och 140 miljoner danska kronor i riskkapital i år. Totalt har bolaget fått in drygt 50 miljoner kronor sedan starten hösten 2008. Så sent som i december kom knappt 10 miljoner från Merck Serono Ventures och vid samma tid slöt EpiTherapeutics ett treårigt samarbetsavtal med medicinjätten Abbott.

Under 2011 planerar EpiTherapeutics ledning att visa i djurstudier att bolagets behandlingsmodell fungerar. Patientstudier kommer troligen dröja till andra hälften av 2013. Företaget ägs av Novo Seeds, Seed Capital Denmark, Lundbeckfond Ventures, amerikanska OSI Pharmaceuticals och Merck Serono Ventures.

Lisa Kirsebom

EpiTherapeutics i Köpenhamn håller på att fördubbla personalstyrkan, från sju anställda till femton. De nyanställda är främst tumör- och cellbiologer. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.