torsdag 29 februari 2024

inloggad som

13 miljoner tar QuickCool genom studie

Huvudägarna CapMan, SEB Företagsinvest och TeknoSeed har skjutit till ytterligare 13 miljoner kronor till medicinteknikbolaget QuickCool på Ideon. Pengarna ska räcka till att slutföra den pågående studien av bolagets hjärnkylningsteknik för hjärtstoppspatienter.

QuickCools katetrar för hjärnkylning via näshålan är redan CE-godkända, den pågående studien ska visa att metoden fungerar praktiskt i sjukvården. Fram till sommaren testas tekniken på 20 patienter vid Rigshospitalet i Köpenhamn samt universitetssjukhusen i Malmö, Huddinge, Uppsala och Umeå.

Därefter väntar slutlig produktutveckling med sikte på lansering någon gång 2012, i första hand för användning på akutmottagningar och intensivvårdsavdelningar. Jämfört med traditionella kyldräkter är QuickCools kylsystem mindre i vägen då patienten exempelvis ska kärlröntgas, vilket ofta är nödvändigt för hjärtstoppspatienter.

Terapeutisk nedkylning fungerar bättre ju tidigare den sätts in efter att patienten återfått hjärtaktiviteten och i förlängningen siktar QuickCool på att få in sin kylutrustning i ambulanserna.

— Men då måste vi nog krympa utrustningen till halva storleken. Den är stor som en kabinväska i dag och det är väldigt trångt i ambulanserna, säger Christer Jacobsson.

Han rekryterades som ny VD vid årsskiftet från norska medicinteknikbolaget Ostomycure.

QuickCool har fyra anställda och köper in en del ytterligare konsulttjänster. 2010 gjorde bolaget av med 16 miljoner kronor.

— Det blir mindre utgifter i år, men vi kommer behöva ta in mer pengar innan vi lanserar, säger Christer Jacobsson.

Erik Olausson

Huvudägarna CapMan, SEB Företagsinvest och TeknoSeed har skjutit till ytterligare 13 miljoner kronor till medicinteknikbolaget QuickCool på Ideon. Pengarna ska räcka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.