fredag 29 mars 2024

inloggad som

Neobiotics i malpåse efter kapitalkris

Forskningsbolaget Neobiotics i Lund har nått botten i kassan. Sedan företaget misslyckats med att få in kapital tvingades man vid årsskiftet avsluta kontraktet med VD Christian Freiburghaus och försätta verksamheten i vila. Nu försöker ägarna rädda Neobiotics, som inte kunnat finna någon partner för sin utveckling av antibakteriella läkemedel.

— Inget stort läkemedelsbolag är intresserat av att utveckla antibakteriella substanser. De vill satsa på mediciner som ska tas av många människor under hela livet, inte sådana som faktiskt botar patienten, säger Neobiotics grundare och ordförande Anders Grubb, professor vid Lunds universitet.

Ingen statlig eller privat aktör har heller velat gå in med kapital, vilket enligt Anders Grubb ledde till att Neobiotics tvingades tacka nej till ett EU-bidrag på ett par miljoner kronor som krävde motfinansiering.

Sedan grundandet har närmare fem miljoner kronor investerats i Neobiotics, bland annat av såddfinansieringsbolaget Lumitec. Sedan förra året har Lumitec upphört med sina investeringar och ansvaret för portföljbolagen har i praktiken övergått till Lumitecs ägare: Malmöhus Invest, Lunds universitets holdingbolag Luab, Sparbanken Öresund och Industrifonden.

— Lumitecs styrelse har inte tänkt lägga ner Neobiotics. Vi vänder på alla stenar och försöker hitta en lösning, säger Hedvig Andersén, Industrifondens styrelseledamot i Lumitec.

Neobiotics har utvecklat en grupp substanser med effekt på såväl virus som bakterier. Som första produkt planerades en salva mot munherpes, men företaget har också siktat på veterinärmarknaden. Ägare vid sidan av Lumitec är Anders Grubb och en handfull affärsänglar, bland dem Kjell Stenberg, som också investerat i Taurus Energy och WntResearch.

Lisa Kirsebom

Forskningsbolaget Neobiotics i Lund har nått botten i kassan. Sedan företaget misslyckats med att få in kapital tvingades man vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]