måndag 25 november 2024

inloggad som

Malmö och Köpenhamn budar om Fehmarn-kontrakt…

|  , ,

Ett 20-tal hamnar slåss om att få bli produktionsplats då tunnelelement för mångmiljardbelopp ska gjutas åt Fehmarn Bältförbindelsen. Erfarenheterna från byggandet av Öresundsbron kan bli ett trumfkort för Malmö och Köpenhamn, som är med bland toppkandidaterna.

Femern A/S, som är danska transportministeriets planeringsbolag för förbindelsen, har nyligen inlett dialogen med olika hamnar i regionen för att hitta en lämplig produktionsplats för de tunnelelement som kommer att krävas för den 17,6 kilometer långa förbindelsen. Malmö stad och Köpenhamns kommun har just lämnat in sina ansökningar, uppger Peter Lundhus, teknikdirektör för Femern A/S. Det har 17 andra hamnar i Danmark, Tyskland och Polen också gjort, men enligt källor på Femern A/S ligger Köpenhamn och Malmö mycket bra till efter framgången med tunnelbygget till Öresundsbron.

Fabrikshallarna där tunnelelementen göts och sedan fraktades ut och sänktes i Sundet står dessutom kvar i Frihamnen i Köpenhamn. Även i Malmö är infrastrukturen intakt efter de jättelika sänkkistor för brons pyloner som färdigställdes där.

Vilken produktionsplats som Femern A/S i slutänden förordar spikas under 2011. Under tiden fortsätter miljöprövningen för såväl tunnel- som broalternativet för förbindelsen, som beräknas kosta 38 miljarder danska kronor att bygga. En majoritet av partierna i folketinget har talat sig varma för en tunnel, men först 2013 kommer ett slutgiltigt besked om hur förbindelsen ska se ut.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Ett 20-tal hamnar slåss om att få bli produktionsplats då tunnelelement för mångmiljardbelopp ska gjutas åt Fehmarn Bältförbindelsen. Erfarenheterna från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.