lördag 18 maj 2024

inloggad som

Sparbanken Öresund i samarbete kring exportkrediter

Svensk Exportkredit ingår ett nytt samarbete med Sparbanken Öresund. Avtalet rör kreditgivning till regionens små- och medelstora exportföretag och är en förberedelse för de hårdare kapitaltäckningskrav på banker som införs de kommande åren.

Med det nya avtalet blir Sparbanken Öresund länk när exportföretag vill ta del av statliga Svenska Exportkredits lån. Banken står för kreditprövning och den administrativa skötseln vid utlåningen.

Sedan tidigare har Svensk Exportkredit liknande samarbete med en handfull banker och finansiella aktörer. I samarbetet med Sparbanken Öresund kommer dock lånegivningen från Svensk Exportkredit att ske direkt till företagen, och inte till bankerna vilket hittills varit fallet. På så sätt påverkar lånen inte bankens kapitaltäckningsgrad.

— Just den här typen av avtal där vi tar risken för lånen har vi sedan tidigare bara med Almi, men det är något vi gärna vill utveckla med fler partner framöver, säger Johan Winlund, kommunikationschef på Svensk Exportkredit.

Enligt Göran Sjöberg, chef för Företagsmarknad på Sparbanken Öresund, påverkar avtalet inte direkt bankens verksamhet, men han ser det som ett led i satsningen på att öka marknadsandelen bland mindre företag.

Joel Lyth

Svensk Exportkredit ingår ett nytt samarbete med Sparbanken Öresund. Avtalet rör kreditgivning till regionens små- och medelstora exportföretag och är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]