tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Sunstone satsar på cancervaccin

Det danska riskkapitalbolaget Sunstone Capital har inlett året med en investering i det schweiziska läkemedelsbolaget Vaximm. Fem investerare har tillsammans satsat motsvarande 52 miljoner svenska kronor, med Sunstone Capital och BioMedPartners som ledande aktörer.

— Kring Schweiz finns ett intressant kluster av life science-företag. Sedan 2007 har vi på Sunstone arbetat på att bygga ett starkt nätverk i Centraleuropa och den här investeringen är ett resultat av det, säger Sten Verland, partner i Sunstone Capital.

Tidigare har bolaget investerat i två life science-bolag i den regionen, schweiziska Evolva grundat i Danmark, och tyska JenaValve.

Vaximm knoppades 2008 av från läkemedelsjätten Merck och utvecklar ett cancervaccin. Vaccinet ska få patientens immunförsvar att bromsa tillväxten av blodkärl till tumörer. I år planeras en första patientstudie. Flera liknande läkemedel finns på marknaden, störst är Roches produkt Avastin. Målet är att Vaximms substans ska ha bättre och längre effekt än konkurrenternas.

Bolagets övriga ägare är BB Biotech Ventures, Merck KGaA och Merck Serono Ventures.

Lisa Kirsebom

Det danska riskkapitalbolaget Sunstone Capital har inlett året med en investering i det schweiziska läkemedelsbolaget Vaximm. Fem investerare har tillsammans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.