torsdag 25 april 2024

inloggad som

Nanosilver första projekt i Connects entreprenörspool

En ny typ av nanosilver som ska skydda betongytor mot alger, mögel och bakterier ska nu kommersialiseras. Nanosilvret kan även användas för att skydda mot smittämnen i medicinska produkter.

Nanosilvret kallas Agsol och har utvecklats av företaget Small Particle Technology GBG. Genom Connect Skånes entreprenörspool har VD Jan-Erik Otterstedt, professor emeritus från Chalmers, hittat kommersialiseringshjälp i form av Lundaentreprenören Henrik Hedlund.

Tanken är att färdiga betongelement ska säljas med skydd mot påväxt av alger och andra mikrober, men det går även att lägga på nanosilvret på redan existerande betongmaterial. Enligt Henrik Hedlund pågår diskussioner med en tänkbar kund i betongindustrin.

Uppfinnaren Jan-Erik Otterstedt kom till Chalmers 1981 och myntade då ordet småpartikelteknologi, alltså det som i dag kallas för nanoteknik. Han fyller 78 år till sommaren och kommer som delägare att hjälpa till med utvecklingen av Agsol. Däremot är det Henrik Hedlund som tar hand om kommersialiseringen. Bolaget finns sedan förra veckan på plats i förinkubatorn på Ideon Innovation.

Henrik Hedlund driver sedan tidigare projektet LocateU inom ramen för Mobile Heights Business Center på Ideon i Lund. LocateU är en lågprisinriktad positioneringstjänst för övervakning av cyklar eller andra stöldbegärliga produkter. Sedan en tid tillbaka samarbetar han med Ants Maran i Qubulus, för att kunna erbjuda spårning också inomhus.

Connect Skånes entreprenörspool drog igång för ett år sedan med uppdraget att sammanföra uppfinnare och forskare med entreprenörer som kan kommersialisera uppfinningar och idéer i bolag. Poolen har medverkat i rekryteringen av Ingemar Sekund som VD i Ideonbolaget Swet, som nu bytt namn till Hydro Kinetic Energy.

— Vi har fått ett uppsving sedan vi började med att aktivt skicka ut projektförslagen till personer i entreprenörspoolen. Dessutom kan numera även Teknopol och Ideon Innovation gå in i vår databas och söka, vilket ger större spridning, säger Jeanette Andersson, som ansvarar för Entreprenörspoolen på Connect Skåne.

Anders Frick

En ny typ av nanosilver som ska skydda betongytor mot alger, mögel och bakterier ska nu kommersialiseras. Nanosilvret kan även […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.