Stockholmsbörsens IT-konsultbolag rapporterar om en starkare marknad i Öresundsregionen, men Danmark är fortsatt ett bekymmer.
Lågkonjunkturen och senaste årens neddragningar hos Ericssonbolagen i Lund slog hårt mot skånska konsultbranschen. Efterhand har man lyckats hitta nya affärer och på hemmaplan pekar det nu uppåt. Men flera koncerner har också affärer i Danmark, och där är det alltjämt svårt.
— Skåne utvecklas mellanstarkt till mycket stark just nu. Vi har en rekrytering som motsvarar 2007 års tempo. I Danmark är det fortfarande trevande, men något bättre än när det var som tuffast. I första hand är det kundsegmentet mellanstora företag som drar, säger Jon Carvell, chef för HiQ Öresund.
HiQ särredovisar Öresundsregionen i sin bokslutsrapport, vid sidan av Sverige och Finland. Under fjolåret omsatte syd 123 miljoner kronor, jämfört med 167 miljoner 2009. Rörelsemarginalen låg på 7,3 procent, jämfört med 14,1 för koncernen som helhet. Totalt finns 140 anställda i regionen.
Konkurrenten Acando har knappt 100 personer i Skåne och Danmark. Också här märks att utvecklingen går åt rätt håll, men bolaget har inte riktigt lyckats hänga med i uppgången och debiteringsgraden är otillfredsställande, uppger koncernchefen Carl-Magnus Månsson.
Danmark är största problemet. Nu omstruktureras verksamheten.
— Under 2009 och halva 2010 var det tung prispress på danska sidan. I dag bedömer jag priserna som ganska robusta. Nu handlar det om att föra över affärer till områden med större efterfrågan, säger Carl-Magnus Månsson till Rapidus.
Dan Olofssons Sigma skriver i sin rapport att man klivit ur ägandet i intressebolaget Plan B Danmark. Know IT och Enea rapporterar om bättre utsikter för Öresundsregionen som helhet. I morgon, tisdag, släpper Cybercom sitt bokslut.
Kristian Svensson