fredag 26 april 2024

inloggad som

Amerikansk mikrofonjätte köper dansk teknikkoncern

Den privatägda Köpenhamnskoncernen Informationsteknik, med 160 anställda, säljs till amerikanska Shure Inc. Informationsteknik blir nu ett dotterbolag till den Chicagobaserade mikrofontillverkaren, som årligen omsätter ett antal hundra miljoner dollar.

Säljare är Informationstekniks koncernchef Finn Halken samt hans schweiziske kompanjon Urs Rickenbacher. Informationsteknik grundades i Köpenhamn för drygt 50 år sedan och etablerade 1986 ett kontor i Malmö. Bolaget utvecklar och säljer ljud- och videoteknik för möteslokaler och konferensmiljöer. Man ansvarade exempelvis för tekniken på drygt 100-talet politikermöten under Sveriges ordförandeskap i EU 2009.

En mindre del av verksamheten utgörs av ljusinstallationer för andra ändamål. Bland uppdragen där märks ljussättningen på Hyllie vattentorn, en ljus- och lasershow på Tivoli och tekniken bakom videokonsten i citytunnelstationen vid Malmö central.

Informationsteknik omsatte i fjol cirka 300 miljoner kronor med positivt resultat, uppger Håkan Hansson, VD för dotterbolaget i Malmö. Här sitter 13 av bolagets totalt cirka 160 anställda, medan 90 finns på huvudkontoret i Köpenhamn. Informationsteknik är även etablerat i Stockholm, Oslo och Århus samt Bangkok, Dubai och Mexico City.

Håkan Hansson vill inte uppge köpeskillingen i affären, som blivit klar efter cirka tio månaders förhandlingar.

— Men med Shure Inc får vi tillgång till global erfarenhet och en stark finansiell ägare, säger han till Rapidus.

Shure, som grundades 1925, har en stark position på den amerikanska marknaden och är bland annat känt för att ha tillverkat mikrofonerna åt såväl Elvis som en rad amerikanska presidenter.

Informationsteknik håller nu på att expandera i Sverige med ett nytt kontor i Göteborg. En ansvarig för uppdraget är redan rekryterad, men hur stort kontoret ska bli är ännu inte bestämt.

Erik Olausson

Den privatägda Köpenhamnskoncernen Informationsteknik, med 160 anställda, säljs till amerikanska Shure Inc. Informationsteknik blir nu ett dotterbolag till den Chicagobaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.