fredag 22 november 2024

inloggad som

Öresundscenter för matforskning rycker närmare

Planerna på att skapa ett sameuropeiskt centrum för livsmedelsforskning i Öresundsregionen har tagit ett par kliv närmare realisering. Det uppger Øresund Foods VD Maria Olofsdotter, som själv liknar satsningen vid ett ESS för livsmedelsforskning.

— Inom två till tre år ska innovations- och forskningscentrumet helst vara på plats, det vill säga före ESS, säger hon.

Centret är tänkt som ett av EU:s Knowledge Innovation Communities, KIC, med en årsbudget på mellan 1 och 1,5 miljader danska kronor. Bildandet av ett nytt KIC beslutas av European Institute of Innovation and Technology (EIT), som sköter administrationen. 

— Jag tror att vi har övertygat styrelsen för EIT att livsmedel är ett område som de ska satsa på, säger Maria Olofsdotter. 

Frankrike och Nederländerna är redan med i det konsortium som Øresund Food håller på att bygga för att få till stånd forskningscentret. Samtal pågår också med Storbritannien och Italien. Arbetsnamnet på organisationen är Food Best, som står för Business, Education, Science & Technology.

Øresund Food arbetar för att huvudkontoret förläggs till Öresundsregionen, men i slutänden är det parterna som deltar i konsortiet som avgör placeringen. 

Øresund Food är en av fyra underorganisationer som kopplas loss från Øresund Science Region när denna avvecklas under våren. Maria Olofsdotter räknar dock inte med att detta ska påverka projektplanerna.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Planerna på att skapa ett sameuropeiskt centrum för livsmedelsforskning i Öresundsregionen har tagit ett par kliv närmare realisering. Det uppger Øresund […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.