lördag 21 september 2024

inloggad som

Nyemission ska ta dansk kateter till USA

Danska medicinteknikbolaget PNN Medical tar in 1,5 miljoner euro, motsvarande cirka 14 miljoner kronor, i en pågående nyemission från existerande ägare. Omkring 45.000 patienter har redan fått bolagets urinkateter inopererad och nu ska produkten in på den amerikanska marknaden.

PNN Medical har huvudsäte i Kvistgaard på Nordsjälland och tillverkar uretärkateter, rör i nickel och titan som hjälper patienter med förträngningar i urinrören att kissa. Katetrarna säljs under namnet Memokath och används framför allt i fall där förträngningen inte kan avhjälpas genom operation.

PNN Medical ägs till största delen av Brancor Capital Partners, tillsammans med grundarna och svensken Hans Wallstén genom ett schweiziskt bolag. Bland de tidigare ägarna fanns också investeringsbolaget Synerco som begärdes i konkurs 2009.

Med den pågående emissionen har ägarskaran skjutit till i storleksordningen 100 miljoner danska kronor i bolaget de senaste fem åren.

PNN Medical är i dag mest aktivt i Japan, England och Schweiz men har också en del försäljning till sjukhus i Norden. Omsättningen under fjolåret låg på 30 miljoner danska kronor med åtta miljoner kronor i förlust.

— För tillfället lägger vi stora summor på studier för FDA-godkännande av Memokath i USA. När den proceduren är avklarad ska vi kunna nå ett positivt kassaflöde vid slutet av 2011, säger Kim Brangstrup på Brancor Capital Partners, som nyligen också tillträdde som ordförande i PNN Medical.

Sedan 2005 har bolaget i samarbete med Aalborgs universitetssjukhus vidareutvecklat kateten till en ny produkt, Memocore. En markör som förs in i patienten före stålbehandling mot prostatacancer ska öka precisionen på stålbehandlingen. Genom att markören följer prostatans rörelser kan stråldosen ökas utan att omgivande vävnad skadas.

I november 2009 blev produkten CE-märkt i Europa och sedan 2010 bedrivs den fortsätta utvecklingen av Memocore i ett helägt dotterbolag.

Joel Lyth

Danska medicinteknikbolaget PNN Medical tar in 1,5 miljoner euro, motsvarande cirka 14 miljoner kronor, i en pågående nyemission från existerande ägare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad