söndag 19 maj 2024

inloggad som

Ny MVA-rapport visar ljusning för life science-bolagen

Det finansiella läget i Öresundsregionens life science-företag har förbättrats senaste året. Även i mindre bolag märks nu tillväxt och ledningarna ser mer positivt på framtiden.

Rapidus har tagit del av innehållet i en rapport om life science-branschen som Medicon Valley Alliance, MVA, presenterar i slutet av månaden. Materialet bygger på intervjuer med organisationens medlemmar.

För drygt ett år sedan gjordes en liknande undersökning. Då såg det mörkt ut. Nästan hälften av 47 onoterade bolag som utvecklar läkemedel stod på randen till konkurs om de inte fick nytt kapital inom ett halvår. Sedan dess har sex gått omkull, men för de som överlevt har situationen stärkts, menar MVA:s VD Stig Jørgensen.

— Det ser bättre ut nu än det gjorde för ett år sedan. Företagens förväntningar inför 2011 är högre än de var inför fjolåret så det finns ett ljus i tunneln, säger han.

Det akuta behovet av kapital har minskat, enligt MVA. Fler än i fjol väntar sig att växa och nyanställa de närmaste månaderna.

Samtidigt som många små life science-företag haft det tufft senaste åren har flera av de stora gått också riktigt bra. Exempelvis har Novo Nordisk och Leo Pharma rekryterat hårt.

Medicon Valley Alliance bildades 1997 och har totalt cirka 300 medlemmar.

Kristian Svensson

Det finansiella läget i Öresundsregionens life science-företag har förbättrats senaste året. Även i mindre bolag märks nu tillväxt och ledningarna ser […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]