torsdag 25 april 2024

inloggad som

Volito gör nytt industriförvärv

Malmöbaserade fastighets- och finanskoncernen Volito köper hydraulikbolaget Hydro-Swede i Norsborg utanför Stockholm. Förvärvet är en del av koncernens industrisatsning, som beräknas omsätta mer än 60 miljoner kronor nästa år.

Säljare är de två grundarna, som drivit bolaget sedan det bildades 1984. Hydro-Swede har i dag fem anställda och en omsättning på cirka 20 miljoner konor. Bolaget tillverkar hydrauliska system för gräv- och arbetsmaskiner samt olika industriella ändamål men har sin starkaste position inom marina tillämpningar. Bland kunderna finns Hydro Jet Power som tillverkar båtkomponenter åt bland annat försvaret.

Verksamheten liknar därmed i hög grad den i Ystadsbolaget HydX, som Volito grundade för lite drygt ett år sedan. HydX sysselsätter i dag 16 personer, varav tre vid ett kontor i Göteborg, och beräknas omsätta 40-50 miljoner kronor nästa år, uppger Volitos koncernchef Johan Lundsgård.

2009 gjorde Volitokoncernen som helhet ett resultat före skatt på 82,5 miljoner kronor, jämfört med 28,4 miljoner i förlust 2008. Även i år har det justerade egna kapitalet ökat, uppger Johan Lundsgård. Då har värdet av koncernens fastigheter och aktieinnehav räknas in.

— Ekonomin har börjat ta fart och kreditmarknaden fungera. I går köpte vi två nya Airbus A320 till vår flygplansleasingflotta och inom några veckor offentliggör vi en ny affär på fastighetssidan, säger Johan Lundsgård.

Industrisatsningen med HydX och Hydro-Swede utgör fortfarande bara någon procent av Volitos verksamhet, som annars kretsar kring flygplansleasing, fastigheter och finansverksamhet. Men inom några år räknar Johan Lundsgård med att affärsområdet ska omsätta 300-400 miljoner kronor och därmed ligga i paritet med övriga verksamheter.

— Vi ska fortsätta växa både organiskt, genom förvärv och genom att starta nya dotterbolag, säger han.

Volito kontrolleras av finansmannen Karl-Axel Granlund med Lennart Blecher och Bo Olsdal som övriga ägare.

Förvärvet blir den andra industrisatsningen på kort tid för ett Malmöbaserat investeringsbolag. I går stod det klart att Qeep Ventures förvärvat 90 procent av aktierna i Motala Verkstad, med cirka 125 anställda och en omsättning 2009 på 174 miljoner kronor. Bland Qeep Ventures övriga portföljbolag finns bemanningsbolagen Studentkraft och Lunicore.

Erik Olausson

Malmöbaserade fastighets- och finanskoncernen Volito köper hydraulikbolaget Hydro-Swede i Norsborg utanför Stockholm. Förvärvet är en del av koncernens industrisatsning, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.