måndag 29 april 2024

inloggad som

Oviss framtid för Øresundsuniversitetet

På tisdag beslutar rektorerna för Øresundsuniversitetet om framtiden för organisationen. Nuvarande avtal löper ut vid nyår och samarbetet knakar kraftigt i fogarna. Den senaste tiden har präglats av interna utredningar och en av parterna, IT-universitetet i Köpenhamn, har redan hoppat av.

I våras skapades varumärket Øresund Org för att knyta samman Øresundsuniversitetet och dess underverksamhet Øresund Science Region, men allt pekar mot att den paraplyorganisationen skrotas efter mindre än ett år.

— I augusti togs beslutet att Øresundsuniversitetet och Øresund Science Region ska skiljas åt. Øresund Org kommer inte att finnas kvar, säger den ansvarige chefen Lars Montelius.

Totalt sysselsätter organisationen närmare 60 personer. I Øresund Science Region ingår bland annat Øresund IT och Øresund Food, medan exempelvis Øresund Entrepreneurship och Øresund Greenhouse formellt ligger under Øresundsuniversitetet.

— Det lutar åt att de enskilda plattformarna kommer att få större betydelse samtidigt som strukturen för övriga delar görs om, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet och ordförande för Øresundsuniversitetet.

I dag drivs verksamheten utifrån universiteten i Lund och Roskilde. Nio lärosäten har pytsat in totalt tio miljoner kronor till Øresundsuniversitetet i år, varav nästan hälften slussats vidare till Øresund Science Region. Men under året har varken Region Hovedstaden eller Region Sjaelland betalat in sina bidrag till Øresund Science Region, uppger Lars Montelius.

I våras kom hård kritik främst från danskt håll om ineffektivitet, och en arbetsgrupp tillsattes för att utreda organisationens framtid. I den deltog bland andra Hans-Åke Persson, professor vid Roskilde universitet, som är kritisk till det bristande engagemanget från Danmark.

— Danskarna har inte förstått vilken möjlighet Øresundsuniversitetet är och har inte fullt ut tagit sitt ansvar. Man har helt enkelt inte kommit på mötena, vilket jag tycker är illojalt och osolidariskt, säger Hans-Åke Persson.

Øresundsuniversitetet bildades 1997 och Øresund Science Region fem år senare.

Kristian Svensson, Lisa Kirsebom och Anders Frick

På tisdag beslutar rektorerna för Øresundsuniversitetet om framtiden för organisationen. Nuvarande avtal löper ut vid nyår och samarbetet knakar kraftigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.