tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Dansk investerare ger CarpoNovum ny fart

Medicinteknikföretaget CarpoNovum i Lund har fått in fem miljoner kronor från en dansk privatinvesterare som nu äger närmare åtta procent av bolaget. Kapitaltillskottet kom bara några månader efter att CarpoNovum köpt ut storägaren Caprice Medical på grund av en konflikt. Nästa år börjar försäljningen av CarpoNovums kopplingsring för tarmoperationer.

Enligt VD Anders Grönberg pågår arbetet med att få ner produktionskostnaden och finna distributörer för tarmringen, som CE-märktes i augusti. Märkningen innebär att produkten är godkänd för försäljning i Europa.

Anders Grönberg är enda anställd i bolaget efter att övrig personal sades upp i våras i samband med konflikten med Caprice Medical. Flera av de tidigare anställda arbetar i dag istället som konsulter för CarpoNovum.

— Jag törs inte anställa någon ännu, vi måste börja sälja först. Dessutom söker vi mer kapital. De pengar vi har räcker för att inleda försäljning, men med mer kapital skulle det gå fortare, säger Anders Grönberg.

Någonstans mellan 15 och 20 miljoner kronor till räknar han med att CarpoNovum behöver för att kunna visa vinst inom ett par år.

En klinisk studie kring tarmringen pågår nu i Malmö, Danmark, Estland, Tyskland och Kina. Den ska ge information om kirurgens hantering av ringen och patientens upplevelse, för att CarpoNovum ska kunna göra sin produkt mer användarvänlig för båda parter. Enligt Anders Grönberg har tidigare studier redan visat att ringen förkortar operationstiden, minskar risken för läckage från tarmen och är betydligt mer lättanvänd för kirurgen än traditionell teknik, där tarmändarna sys ihop. Hittills har omkring 35 personer fått ringen inopererad.

CarpoNovum grundades av Anders Grönberg och Henrik Thorlacius, och ägs av ett dussin privatpersoner och affärsänglar. I styrelsen sitter bland andra tidigare Gambrochefen Leif Smeby, advokat Jonas Gulliksson och ekonomijournalisten Anders Haskel.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikföretaget CarpoNovum i Lund har fått in fem miljoner kronor från en dansk privatinvesterare som nu äger närmare åtta procent av bolaget. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.