torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bättre uppföljning banar vägen för inkubatorerna

Kort sagt: Ideon Innovation flyttar in i nya byggnader och Minc tittar på att inta ännu en flygel i sitt hus i Västra Hamnen. Med växande budgetar skissar ledningarna på nya expansionsplaner, men renodling och tydlig verifiering av resultaten borde vara av högre prioritet.

Av Joel Persson

Att det skånska innovationssystemet är spretigt är de flesta överens om och det är upp till de beslutsfattare som sitter på skattemedlen att strama upp det. En central del är inkubatormiljöerna och i två tidigare analyser har Rapidus granskat effektiviteten genom att syna de företag som lotsats igenom systemet. Vi har visat att vägen till lönsamhet och tillväxt är mycket lång.

Det mesta talar för att inkubatorerna kommer att få en ännu starkare roll och växa ytterligare de närmaste åren. Det finns goda skäl till det.

Det handlar givetvis om en politisk vilja att skapa jobb — och då i synnerhet arbetstillfällen som inte hade kommit till annars. Det finns minst två grundläggande skäl till att med offentliga medel finansiera företagsmiljöer för innovativa verksamheter:

1) Riskkapitalmarknaden för de tidigaste investeringarna är inte tillräckligt lönsam.

Siffror framtagna av doktorand Anna Söderblom vid Handelshögskolan i Stockholm visar att de riskkapitalfonder som stod för majoriteten av tidiga investeringar i forskningsbolag från början av 1990-talet till slutet av 2003 kunde se en avkastning på magra 50 procent under den tidsperioden. Då finns en topp under IT-boomen, men med efterföljande baksmälla. Också i USA, som ofta sägs ha ett väl fungerade riskkapitalsystem, är det enligt Anna Söderblom bara ett tiotal fonder med investeringar i tidig fas som kan visa extremt god avkastning. För majoriteten är det betydligt kärvare.

2) Forskning tyder på att mindre företag är, om inte mer effektiva, så mer radikala i sitt innovationsarbete.

Den så kallade ”svenska paradoxen”, med låg utväxling räknat i innovationsföretag för varje satsad forskningskrona, kan enligt Charles Edquist, professor vid Lunds universitet, delvis förklaras av strukturen på det svenska näringslivet. Med många storföretag är det svårt att kanalisera innovationer som ligger utanför jättarnas kärnverksamhet.

Därtill kommer det faktum att innovationer i befintliga branscher i hög grad leder till effektiviseringar som kapar jobb, medan innovationer i unga branscher ger nya arbetstillfällen genom att skapa nya och därmed omättade kundbehov.

Att ta fram alternativa vägar för att effektivisera kommersialiseringen av satsade forskningsmiljoner är därmed sunt. 

Dessa goda argument för att ge inkubatormiljöerna sina resurser bör även ligga till grund för utvärderingen av hur väl miljöerna fungerar. Om riskkapitalet i allt högre grad börjar flöda till inkubatorbolagen och man dessutom lyckas skaka fram exempel på företag som etablerat en helt ny marknad torde det öppna dörren till ökade satsningar på innovationssystemet.

Men att inkubatorerna ännu inte nått dit antyds exempelvis av höstens budgetproposition, som inte innehöll de öronmärkta pengar till inkubatorverksamheten som Innovationsbron hoppats på.

Istället försöker Innovationsbron peka på andra siffror för att motivera sina anslag, så som antalet arbetstillfällen och skatteintäkterna som inkubatorbolagen genererar. Men sådana jämförelser blir lätt missvisande eftersom det saknas en referensgrupp. Istället bygger kalkylen på att de drivna entreprenörerna bakom bolagen bara suttit och rullat tummarna om det inte vore för inkubatorerna.

Inkubatorerna spelar en viktig roll i innovationsprocessen, men i botten är de bara ett surrogat till det kunnande, nätverk och kapital som engagerade delägare kan tillföra. Det är när de egna tillgångarna står på spel det bränner till. När ledningarna nu tittar på möjligheten att förlänga vistelsen för inkubatorbolagen finns det anledning till eftertanke — hur länge mår företagen bra av att sitta i en relativt skyddad miljö? 

Det är extremt tuffa utmaningar teknikfokuserade företag står inför i dag. Axis, som framstår som ett lysande framgångsexempel, lever under ett hot att inte ha växt tillräckligt snabbt när marknaden sätter sig. Konkurrensen är mördande och även en vinnande teknologi kan på några år vara förbisprungen.

Med den allt hårdare konkurrensen från omvärlden finns det goda skäl att i innovationssystemet prioritera faktorer som påskyndar inkubatorbolagens partnerskap och samarbeten med den etablerade industrin. Att som nu bädda för att behålla företagen i husen under en längre tid är en riskabel väg att gå. I stället bör man överväga att satsa på större genomströmning och hårdare nypor mot företag där det står klart att potentialen till stor tillväxt saknas.

Denna snabbanalys avslutar Rapidus artikelserie om de skånska företagsinkubatorerna.

Kort sagt: Ideon Innovation flyttar in i nya byggnader och Minc tittar på att inta ännu en flygel i sitt hus i Västra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.