torsdag 21 november 2024

inloggad som

Bättre uppföljning banar vägen för inkubatorerna

Kort sagt: Ideon Innovation flyttar in i nya byggnader och Minc tittar på att inta ännu en flygel i sitt hus i Västra Hamnen. Med växande budgetar skissar ledningarna på nya expansionsplaner, men renodling och tydlig verifiering av resultaten borde vara av högre prioritet.

Av Joel Persson

Att det skånska innovationssystemet är spretigt är de flesta överens om och det är upp till de beslutsfattare som sitter på skattemedlen att strama upp det. En central del är inkubatormiljöerna och i två tidigare analyser har Rapidus granskat effektiviteten genom att syna de företag som lotsats igenom systemet. Vi har visat att vägen till lönsamhet och tillväxt är mycket lång.

Det mesta talar för att inkubatorerna kommer att få en ännu starkare roll och växa ytterligare de närmaste åren. Det finns goda skäl till det.

Det handlar givetvis om en politisk vilja att skapa jobb — och då i synnerhet arbetstillfällen som inte hade kommit till annars. Det finns minst två grundläggande skäl till att med offentliga medel finansiera företagsmiljöer för innovativa verksamheter:

1) Riskkapitalmarknaden för de tidigaste investeringarna är inte tillräckligt lönsam.

Siffror framtagna av doktorand Anna Söderblom vid Handelshögskolan i Stockholm visar att de riskkapitalfonder som stod för majoriteten av tidiga investeringar i forskningsbolag från början av 1990-talet till slutet av 2003 kunde se en avkastning på magra 50 procent under den tidsperioden. Då finns en topp under IT-boomen, men med efterföljande baksmälla. Också i USA, som ofta sägs ha ett väl fungerade riskkapitalsystem, är det enligt Anna Söderblom bara ett tiotal fonder med investeringar i tidig fas som kan visa extremt god avkastning. För majoriteten är det betydligt kärvare.

2) Forskning tyder på att mindre företag är, om inte mer effektiva, så mer radikala i sitt innovationsarbete.

Den så kallade ”svenska paradoxen”, med låg utväxling räknat i innovationsföretag för varje satsad forskningskrona, kan enligt Charles Edquist, professor vid Lunds universitet, delvis förklaras av strukturen på det svenska näringslivet. Med många storföretag är det svårt att kanalisera innovationer som ligger utanför jättarnas kärnverksamhet.

Därtill kommer det faktum att innovationer i befintliga branscher i hög grad leder till effektiviseringar som kapar jobb, medan innovationer i unga branscher ger nya arbetstillfällen genom att skapa nya och därmed omättade kundbehov.

Att ta fram alternativa vägar för att effektivisera kommersialiseringen av satsade forskningsmiljoner är därmed sunt. 

Dessa goda argument för att ge inkubatormiljöerna sina resurser bör även ligga till grund för utvärderingen av hur väl miljöerna fungerar. Om riskkapitalet i allt högre grad börjar flöda till inkubatorbolagen och man dessutom lyckas skaka fram exempel på företag som etablerat en helt ny marknad torde det öppna dörren till ökade satsningar på innovationssystemet.

Men att inkubatorerna ännu inte nått dit antyds exempelvis av höstens budgetproposition, som inte innehöll de öronmärkta pengar till inkubatorverksamheten som Innovationsbron hoppats på.

Istället försöker Innovationsbron peka på andra siffror för att motivera sina anslag, så som antalet arbetstillfällen och skatteintäkterna som inkubatorbolagen genererar. Men sådana jämförelser blir lätt missvisande eftersom det saknas en referensgrupp. Istället bygger kalkylen på att de drivna entreprenörerna bakom bolagen bara suttit och rullat tummarna om det inte vore för inkubatorerna.

Inkubatorerna spelar en viktig roll i innovationsprocessen, men i botten är de bara ett surrogat till det kunnande, nätverk och kapital som engagerade delägare kan tillföra. Det är när de egna tillgångarna står på spel det bränner till. När ledningarna nu tittar på möjligheten att förlänga vistelsen för inkubatorbolagen finns det anledning till eftertanke — hur länge mår företagen bra av att sitta i en relativt skyddad miljö? 

Det är extremt tuffa utmaningar teknikfokuserade företag står inför i dag. Axis, som framstår som ett lysande framgångsexempel, lever under ett hot att inte ha växt tillräckligt snabbt när marknaden sätter sig. Konkurrensen är mördande och även en vinnande teknologi kan på några år vara förbisprungen.

Med den allt hårdare konkurrensen från omvärlden finns det goda skäl att i innovationssystemet prioritera faktorer som påskyndar inkubatorbolagens partnerskap och samarbeten med den etablerade industrin. Att som nu bädda för att behålla företagen i husen under en längre tid är en riskabel väg att gå. I stället bör man överväga att satsa på större genomströmning och hårdare nypor mot företag där det står klart att potentialen till stor tillväxt saknas.

Denna snabbanalys avslutar Rapidus artikelserie om de skånska företagsinkubatorerna.

Kort sagt: Ideon Innovation flyttar in i nya byggnader och Minc tittar på att inta ännu en flygel i sitt hus i Västra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.