torsdag 25 april 2024

inloggad som

Miljoninvestering tar dansk bildator till marknaden

|  
|  

Efter fem år och två miljoner investerade euro är Köpenhamnsbolaget AVX Technology på väg ut på marknaden med sin bildator som monteras direkt på instrumentbrädan. VD Steen Christensen räknar med att sälja 10.000 enheter under 2011.

AVX Technologys dator Dashpilot har samma dimensioner som en bilradio, men med uppfällbar skärm. Datorn kombinerar GPS-information med kördata och realtidsfilmer från webbkameror för att underlätta framfarten på vägarna. Därtill ska den fungera som en arbetsdator för hantverkare och telefonbolag som i dag har bärbara datorer installerade i sina firmabilar.

Under 2010 har företaget inte haft någon omsättning, men 2011, då Dashpilot lanseras, räknar Steen Christensen med att sälja för 2,5 miljoner euro.

— I Europa har vi elva distributörer och ett försäljningskontor i Amsterdam. Vi planerar att etablera ytterligare ett kontor i USA under nästa år, säger han.

AVX Technology ägs till största delen av en privat finansiär som investerat två miljoner euro sedan starten 2005. Senaste kapitaltillskottet på 400.000 euro kom för ett par månader sedan.

Totalt sysselsätter verksamheten nio personer. Produktionsanläggningen i Danmark har en kapacitet på 200-300 enheter i månaden. Enligt Steen Christensen överväger dock bolaget att flytta den utomlands när produktionen nu ska skalas upp.

Joel Lyth

Efter fem år och två miljoner investerade euro är Köpenhamnsbolaget AVX Technology på väg ut på marknaden med sin bildator […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.