onsdag 24 april 2024

inloggad som

Så lyssna då till näringslivet!

Kort sagt: När Öresundskomiteen och Nordiska ministerrådet kallade in pressen i måndags för att berätta om rapporten ”33 hinder, utmaningar och möjligheter” blev det inga kioskvältare. Det är trist, för det behövs en frisk fläkt i barriärdebatten. Den goda nyheten är att mycket kan låta sig göras om man lyssnar till näringslivet.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Rapidus vill gärna göra lite reklam: Rapporten ”33 hinder, utmaningar och möjligheter” är lätt att läsa, fyller 59 sidor och kan en smula dramatiskt formulerat uppfattas som ett nödrop från ett näringsliv som inte blivit hörsammat under tio år med Öresundsbron.

Den kom ursprungligen ut i somras, men har nu fått förnyad aktivitet kring sig. I måndags var det presskonferens i Köpenhamn med utgivarna, Öresundskomiteen och Nordiska ministerrådets Gränshinderforum. Politikerna har möjlighet att ta upp bollen igen i början av nästa år då det hålls en hearing om rapporten i Folketinget.

Upprinnelsen till dokumentet är nog så intressant; det är framtaget genom rundabordsamtal med bland annat näringslivet och arbetsgivarorganisationer. Nordiska ministerrådet och Öresundskomiteen har utvecklat gemensamma förslag till lösningar. Det är alltså gräsrötterna som drivit fokuset denna gång. Resultatet visar att det var sunt för alla parter.

Överordnat sett är rapporten närmast kemisk ren från politiska filter, särintressen och förutfattade meningar. Budskapet är klart: Det finns barriärer — som vi ska lösa. Det kan verka meningslöst att understryka det i Rapidus men Karen Ellemann, dansk miljöminister samt minister för nordiskt samarbete (och därmed Öresundsregionen) sa följande i en nedslående intervju i juni:

”I ljuset av att integrationen har genomgått en så positiv utveckling sedan etableringen av Öresundsbron ser jag inte någon särskild utmaning som ska lösas i framtiden.” Och vidare: ”Jag menar snarare att det är viktigt att vi fortsätter den goda utvecklingen.”

Uttalandet står i skarp kontrast till det hoppfulla 1999 då Danmarks dåvarande näringsminister Pia Gjellerup, på Danmarks och Sveriges vägnar den 3 maj, formulerade regionens vision så här:

”Vi vill ett steg vidare än den inre marknaden”. Vi ska få delar av två skilda länder att växa samman.”

Skulle vi verkligen ha infriat den visionen nu? Nej och åter nej. Vi rekommenderar lusläsning av ” 33 hinder, utmaningar och möjligheter”.

Och vad är det då näringslivet har på hjärtat om barriärerna, som ska lösas? Det handlar om tekniska, men inte olösliga, problem på områdena skatt, pension, firmabilar, rådgivning, lärlingsutbildningar, föräldraledighet, banköverföringar, porto, telefon och begränsningar av investeringar på båda sidor Sundet från offentliga fonder.

Här finns både goda och dåliga nyheter. De goda är att några av problemen håller på att lösas. Som Nytt från Öresund kunde berätta i måndags får svenska lärlingar i Danmark reserabatt, vilket annars kräver danskt personnummer. Det var välvilja hos danska ministrar som löste problemet. Vidare meddelande svenska Skatteverket i oktober att pendlare kan slippa dubbelbeskattning när de har sparat ihop dansk kapitalpension och vill flytta den till Sverige.

De dåliga nyheterna är att det finns 31 gränshinder kvar — och att det fortsatt är stor osäkerhet och otroligt mycket byråkrati kring de hinder som enligt uppgift har lösts.

I Danmark pratar vi nu om att få ”Udkantsdanmark” i Nordjylland och Vestjylland med i tillväxten igen. Faran är att vi glömmer det viktiga närområdet runt Öresund, som står för en fjärdedel av Danmarks och Sveriges samlade BNP.

Vi behöver också blåsa liv i Pia Gjellerups och de andra tidigare ministrarnas visioner från 1999 om att vara mönsterelev i EU:s inre marknad. Det är högaktuellt just nu. Den 27 oktober utgav Europakommissionen nämligen ett centralt policydokument om den inre marknaden. Där finns 50 konkreta förslag till hur barriärer för fri rörlighet på tvärs över gränserna kan brytas ned. Det gäller bland annat ett gemensamt EU-patent, enklare bokförings- och skatteregler samt förbättring av mindre och mellanstora företags tillgång till finansiering. Kommissionens nya vitbok lovar att omsätta de 50 förslagen i praktiken innan 2012.

Förslagen är renodlad Öresundspolitik och regionen har just nu chansen att vara ett steg före, om vi skyndar oss lite, som tanken var 1999. ”33 hinder, utmaningar och möjligheter” är ett bra ställe att börja på. Härifrån Rapidus säger vi:

Så lyssna då till näringslivet!

Klik her for at se dansk version av artikeln.

Kort sagt: När Öresundskomiteen och Nordiska ministerrådet kallade in pressen i måndags för att berätta om rapporten ”33 hinder, utmaningar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.