lördag 18 maj 2024

inloggad som

Ny chans för Opstart Sverige

2006 grundades nätverket Opstart Sverige för att locka danska företag över Sundet, men de senaste två åren har intresset i Danmark varit lågt. Nu vaknar verksamheten till liv igen inför handbolls-VM i Malmö Arena i januari.

Opstart Sverige  är ett samarbete mellan bland annat svenska fastighetsbolag, revisorer, banker, advokater samt Region Skåne och Malmös näringslivskontor, där nätverket haft sin bas. Till en början ordnades seminarier, men den verksamheten har legat på is sedan oktober 2008. Därefter har nätverket bara svarat på frågor från danska bolag — och de har inte varit många.

Näringslivskontorets vice VD Agneta Möller är ansvarig för nätverket. Hon säger till Rapidus att finanskrisen gjorde det svårt att intressera danska företag för möjligheten att etablera sig i Malmö, men att hon i dag ser en ökande optimism. Nu planeras ett seminarium samtidigt som handsbolls-VM spelas.

Opstart Sverige ska också samarbeta med interreg-projektet Øresund Business Match som löper under åren 2010–2012 och har en totalbudget på knappt en miljon euro. Målet är att stärka entreprenörers syn på Öresundsregionen som en enda marknad, framför allt genom rådgivning om hur danska och svenska bolag kan göra affärer tillsammans. Projektet planerar nu en seminarieserie med fokus på näringslivets villkor på tvärs över Öresund, där 40 affärsrådgivare från nio näringslivsorganisationer ska delta.

Enligt den senaste statistiken från Öresundsbron har i dag 291 danska bolag sammanlagt 5.400 anställda i Malmö. Danmark toppar listan över utländskt ägarskap i Malmö, följt av Storbritannien (164 bolag), Norge (162) och Tyskland (144).

Klik her for at se dansk version av artikeln.

Keld Broksø

2006 grundades nätverket Opstart Sverige för att locka danska företag över Sundet, men de senaste två åren har intresset i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]