tisdag 23 april 2024

inloggad som

Nyfinansierat Nexam i förhandling med första kunderna

Perstorpavknoppningen Nexam Chemical på Ideon har plockat in 15 miljoner kronor. VD Per Morin räknar med att pengarna kan räcka tills bolaget når break-even med sina specialmolekyler som gör plast stark som titan.

Emissionen genomfördes i somras bland befintliga ägare. Utöver de fyra grundarna, som alla har ett förflutet på skånska kemikoncernen Perstorp, finns 15 affärsänglar i ägarkretsen.

Nexams patentsöka molekyler fungerar som tvärbindningar mellan polymerkedjorna i plasten och gör den starkare och mer värmetålig. Därmed kan relativt billig plast ersätta dyrare plast och dyrare plast ersätta ännu dyrare metalldelar i exempelvis maskiner och fordon. Per Morin räknar med att första tillämpningen blir inom flygtillverkning.

Bolaget har ett antal testvolymer ute i industrin och ligger i prisförhandlingar med kunder i Europa, Asien och USA. Under våren räknar Per Morin med att börja leverera satser om ett antal hundra kilo av bolagets molekyl i pulverform.

— Pengarna vi har tagit in kan räcka till nollresultat, beroende på hur snabbt vi kommer igång med försäljningen, säger Per Morin.

Nexam Chemical bildades som en avknoppning från Perstorp hösten 2009. Ägarna gick då in med 14 miljoner kronor i bolaget, som i dag har åtta anställda. Enligt Per Morin ska bemanningen skalas upp nästa år, men först efter att försäljningen tagit fart. Styrelseordförande är Ulf Lennart Holm, tidigare VD för Perstorp och numera styrelseledamot i koncernens moderbolag Perstorp Holding.

Erik Olausson

Perstorpavknoppningen Nexam Chemical på Ideon har plockat in 15 miljoner kronor. VD Per Morin räknar med att pengarna kan räcka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad