torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Patentdom öppnar för miljonskadestånd till Atos Medical

Medicinteknikbolaget Atos Medical i Hörby har vunnit en viktig patenttvist med den amerikanska huvudkonkurrenten Helix Medical and Servona. Domen i Tyskland öppnar för skadestånd i miljonklassen och ytterligare patentstrider på andra marknader.

Atos Medical är inriktat på medicintekniska produkter för patienter som fått struphuvudet bortopererat efter cancer. Bolagets två huvudprodukter är en talprotes som opereras in i halsen för att göra det möjligt att tala utan stämband, samt en fukt- och värmeväxlare som fyller samma funktion som näshålan för den som istället andas genom en öppning i halsen. Det är den senare som blivit ett fall för en tysk federal domstol i Karlsruhe. Helix Medical and Servona döms nu att genast plocka bort sin konkurrerande produkt från den tyska marknaden, eftersom den gör intrång på Atos patent. 

— Vi kan nu kräva skadestånd för de två år som de haft kopian på marknaden i Tyskland. Det bör kunna ge några miljoner och råg i ryggen att gå efter dem i fler länder, säger Tommy Hedberg, VD i Atos Medical.

Sedan starten i mitten av 1980-talet har Atos Medical växt till 275 anställda runt om i världen, varav 135 i Hörby, där huvudkontor, produktion och utveckling finns. Med köpet av distributören Collin Laryngologie i Frankrike i våras etablerade sig Atos på sin tionde utlandsmarknad. Sedan tidigare finns säljkontor i bland annat USA, England och Spanien.

Bolaget omsatte förra året 533 miljoner kronor, en ökning med 17 procent mot 2008. Vinsten stannade på 84 miljoner kronor. Tommy Hedberg vill inte ge någon prognos för 2010 men säger att omsättningen hittills ökat med 13-14 procent. Atos Medical ägs sedan 2005 av Nordic Capital.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Atos Medical i Hörby har vunnit en viktig patenttvist med den amerikanska huvudkonkurrenten Helix Medical and Servona. Domen i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]