fredag 29 mars 2024

inloggad som

Amerikansk minnesjätte investerar i BlockMaster

En av världens största tillverkare av minnesenheter, Kingston Technology, har i det tysta gått in som delägare i Lundabolaget BlockMaster. I somras blev det klart att Kingston ska sälja USB-minnen med BlockMasters säkerhetspaket installerat. Sedan dess har minnesjätten även gått in med kapital.

I en nyemission i juni i år investerade amerikanska Kingston drygt sex miljoner kronor för en sexprocentig ägarandel i BlockMaster. Därtill har Kingston köpt delar av grundarnas aktier och äger nu 15 procent av bolaget.

I Kingston har BlockMaster fått en ägare och distributör som når hela världsmarknaden. Bolaget omsatte förra året 4,1 miljarder dollar och sysselsätter cirka 4.000 anställda.

BlockMasters VD Daniel Östner bekräftar Kingstons ägande men vill i övrigt inte lämna några kommentarer kring affären. Förutom grundarna finns ett antal affärsänglar i ägarlistan, däribland Hövdings styrelseordförande och delägare Gun-Inger Kjellander.

Det första USB-minnet från Kingston som innehåller BlockMasters säkerhetssystem ska lanseras i december i år. Systemet lösenordsskyddar och krypterar informationen på minnena och underlättar också hanteringen av lösenord och data på USB-minnena.

Efter en affär där 100.000 USB-stickor levererades till den brittiska hälsovårdsmyndigheterna National Health Service ökade BlockMasters omsättningen från 6,1 miljoner kronor 2008 till 26,7 miljoner 2009, med en vinst på runt en miljon kronor. Enligt Daniel Östner hamnar omsättningen på samma nivå i år, men fler affärer rör mjukvara, vilket bäddar för högre vinstmarginaler.

— Förutom USB-minnen, där vi fortsätter att utveckla vår produkt, tittar vi på möjligheten att använda tekniken också på andra minnesenheter, säger Daniel Östner.

Inklusive underkonsulter sysselsätter BlockMaster i dag ett 30-tal personer, jämnt fördelade mellan Lund och Stockholm. Bolaget har också några personer stationerade i USA. Flertalet av de anställda arbetar med mjukvaruutveckling. Om ett år räknar Daniel Östner med att den totala personalstyrkan ska ha ökat med ytterligare ett tiotal personer.

Joel Lyth

En av världens största tillverkare av minnesenheter, Kingston Technology, har i det tysta gått in som delägare i Lundabolaget BlockMaster. I somras blev […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]