fredag 29 mars 2024

inloggad som

Tunga finansprofiler bakom nytt skånskt investeringsbolag

Några av Skånes tyngsta affärsmän har samlats i nystartade privatkapitalbolaget InnovumInvest, med bas i Helsingborg. I ägarlistan finns bland annat Cardos VD Peter Aru och Ulf Lennart Holm, tidigare VD för Perstorp och styrelseordförande i Perstorp Holding samt Ideonbolaget Nexam Chemical.

Bakom initiativet står Ragnar Lindqvist, partner på Mannheimer Swartling. Det operativa arbetet leds av Mattias Gadd, med ett förflutet från Grundigs koncernledning och från olika chefspositioner i Electroluxkoncernen. Totalt finns 21 likvärdiga delägare i InnovumInvest.

Mattias Gadd vill inte gå in på hur stor kapitalbas InnovumInvest börjar med, men säger att bolaget i ett första skede ska göra investeringar upp till 10-20 miljoner kronor.

— Om inte majoritet så vill vi åtminstone ha en betydande ägarandel och ett betydande inflytande i företagen vi går in i, säger Mattias Gadd.

Intresset kommer i första hand riktas mot små och medelstora industri- och tjänsteföretag i Sydsverige. Men Mattias Gadd utesluter inte att man efter hand skalar upp verksamheten.

— Bolag som står inför en nödvändig generationsväxling, men där det saknas en naturlig arvtagare, är en typ av situation där vårt stora nätverk och industriella erfarenhet kan ge bra förutsättningar för ett lyckat övertagande, säger han.

Förutom styrelsearbete kan det bli aktuellt för Innovums delägare att under en kortare period gå in och delta i den operativa verksamheten under omstruktureringar och expansionsfaser.

En första investering är redan på plats. Idrottsintresse är en gemensam nämnare för många av delägarna och handbollsklubben OV Helsingborg har fått ett kapitaltillskott på 1,5 miljoner kronor, där avkastningen är avhängig av publikintäkterna.

— Det är något av en högriskplacering och symbolisk gest. Men om klubben inom några år skulle vara med och kriga i toppen av elitserien kommer det att var en god investering, säger Mattias Gadd.

Joel Lyth

Några av Skånes tyngsta affärsmän har samlats i nystartade privatkapitalbolaget InnovumInvest, med bas i Helsingborg. I ägarlistan finns bland annat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]