tisdag 23 april 2024

inloggad som

Kapital-inkubator ska öka tempot i spelbolag

|  , ,
|  

Spelinkubatorn Spilhuset i Köpenhamn har fått en egen riskkapitalsatsning. Det handlar om produktionsbolaget Nogap, Nordic Game Production, med en miljon euro i kassan. Nogap vill på en gång agera finansiär och mini-inkubator, genom att bidra med både kapital och arbetskraft. Tre investeringar är redan på plats och bolaget siktar på uppemot tio investeringar om året.

Varje spelprojekt som finansieras ska få 30.000 euro och arbetskraft motsvarande sex medarbetare, för att accelerera utvecklingsprocessen. Efter 100 dagar ska spelen antingen ha hittat en andra extern investering eller ha nått marknaden. Utformningen påminner om Silicon Valley-baserade Y Combinator, som också gör små tidiga investeringar och deltar aktivt i sina portföljbolag.

— Vi blev förbannade på att så många spelföretag aldrig får nödvändigt kapital och att många av de som får resurser ändå misslyckas, säger Nogaps VD Maz Spork.

Han har ett mångårigt förflutet inom spelbranschen, senast som utvecklingschef på speltillverkaren NDS Denmark, och gör analysen att en stor andel av de traditionella investerarna saknar den kompetens som krävs för att utvärdera och driva på spelföretag.

Förutom att vara meddrivande i externa spelprojekt, ska Nogap också utveckla egna spel på uppdrag av mediehus. Där förs enligt Maz Spork även samtal med svenska intressenter. Till jul ska spelinkubatorn ha ett trettiotal anställda i sina lokaler i Spilhuset i Köpenhamn och under andra kvartalet 2011 hoppas Maz Spork att de kan visa resultat som kan attrahera ytterligare 4–5 miljoner euro från industriella aktörer. Hittills har det rört sig om privata investeringar.

— Helst vill vi få in riskkapital från Norden, men det känns i dag som att vi kommer få vända oss till USA, säger Maz Spork.

Joel Lyth

Spelinkubatorn Spilhuset i Köpenhamn har fått en egen riskkapitalsatsning. Det handlar om produktionsbolaget Nogap, Nordic Game Production, med en miljon […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad