torsdag 25 april 2024

inloggad som

Organskydd vann årets innovationspris

En platta som skyddar organ vid undertrycksbehandling tog hem årets innovationspris från Lunds universitet och revisionsbyrån PwC. Metoden vann framför en sensor för att detektera extremt små spårämnen i lösningar och en metod för induktionsuppvärmning från forskargruppen bakom Eslövsbolaget MagComp.

Undertrycksbehandling har använts inom sårvården sedan mitten av 1990-talet men kan ge blödningar och andra biverkningar i närliggande organ vid sår i buken eller bröstkorgen.

— Undertrycksbehandling kan skapa ett tryck på uppåt tio kilo, då far hjärtat upp som en pingpongboll, säger Malin Malmsjö.

Hon är läkare vid ögonkliniken i Lund och leder den forskargrupp vid Lunds universitet som tagit fram en rigid plastplatta som läggs över organet för att skydda det vid undertrycksbehandlingen. Hon är även VD i bolaget Shieldheart Medtech, där patentet lagts.

31 bidrag hade kommit in till årets jury, där bland andra Christer Fåhraeus, Genovis VD Sarah Fredriksson och Medicon Valley Academys tidigare vice VD Stina Gestrelius ingick.

Hedersomnämnande och 50.000 kronor fick CapSenze Analyzer, en sensor för att detektera mycket små mängder av ämnen i exempelvis blodprov och avloppsvatten, samt en ny teknik för induktionsuppvärmning utarbetad av LTH-forskarna Tord Cedell och Mats Andersson. De båda har även varit del av forskargruppen bakom magnetteknikbolaget MagComp i Eslöv.

En rad tidigare års vinnare och finalister har sedan tagit sin teknik vidare i bolagsform. Bland dessa finns Mitrionics, Beakon Technologies, CarpoNovum, Hövding, SensoDetect och Lyyn.

Erik Olausson

En platta som skyddar organ vid undertrycksbehandling tog hem årets innovationspris från Lunds universitet och revisionsbyrån PwC. Metoden vann framför […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.