torsdag 25 april 2024

inloggad som

Skånskt cancerföretag plockar VD från LU Bioscience

Det skånska cancerdiagnosbolaget Diaprost har drivit sin verksamhet i det tysta i fem år. Nu har man skaffat en VD för att öka takten i utvecklingen. Bland ägarna finns den tidigare Lundaprofessorn Hans Lilja, världskänd inom prostatacancerforskning och numera anställd vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York.

VD blir Ann-Christin Malmborg Hager, som redan varit bolagets rådgivare i några år. 

Diaprost bedriver forskning vid sjukhusen i Lund och Malmö. Bolaget har patentsökt en uppfinning som gör det möjligt att med hjälp av PET-kamera se om en prostatacancertumör spritt sig. I dag finner man oftast cancerspridningen genom att lymfkörtlar, som i allmänhet drabbas först, opereras ut och analyseras. Med Diaprosts metod injiceras istället radioaktivt märkta antikroppar som fäster vid prostatacancerceller, så att de syns vid en PET-scanning. Bolaget har i djurstudier visat att metoden fungerar. 

Diaprost söker nu ett par miljoner kronor i riskkapital. Diskussioner pågår med möjliga finansiärer och förhoppningen är att pengarna ska komma in i år. Därefter siktar man på att sluta avtal med någon utvecklingspartner som kan föra projektet vidare mot patientstudier.

— Hittills har grundarna varit de enda finansiärerna. Nu behöver vi lite mer pengar för att kunna slutföra våra proof-of-concept-studier, säger Ann-Christin Malmborg Hager.

Hon arbetar som investeringsansvarig vid riskkapitalbolaget LU Bioscience. VD-skapet sköts vid sidan av och hon understryker att LU Bioscience inte är aktuell som investerare, just eftersom hon själv är knuten till Diaprost.

Diaprost har formellt sitt säte i Helsingborg och har ännu inga anställda.

Lisa Kirsebom

Det skånska cancerdiagnosbolaget Diaprost har drivit sin verksamhet i det tysta i fem år. Nu har man skaffat en VD […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.