fredag 29 mars 2024

inloggad som

Lunds universitet delar innovationspengar med grannarna

Lunds universitet var ett av åtta lärosäten i landet som förra hösten utsågs av regeringen för en specialsatsning på så kallade innovationskontor. När verksamheten nu drar igång är såväl Malmö högskola som Högskolan Kristianstad och SLU i Alnarp också med på tåget.

Innovationskontoren är tänkta att stödja kommersialiseringen av forskningsresultat genom rådgivning inom bland annat patentering, licensiering och affärsutveckling. Totalt har regeringen avsatt 100 miljoner kronor under 2010 och 2011, varav 14 miljoner går till Lunds universitet.

I södra Sverige blir det dock fler som får dela pengarna då Lunds universitet valt att arbeta med innovationskontoret inom det samarbete man har med Blekinge tekniska högskola, Malmö högskola, Högskolan Kristianstad och SLU i Alnarp. Universiteten kommer nu skramla ihop sina gemensamma innovationsresurser. Totalt handlar det om ett 20-tal personer som ska arbeta inom Innovationskontor Syd.

— Basen kommer troligen vara här på Lunds universitet, men verksamheten ambulerande, säger Ashkan Pouya, Lunds universitets innovationsdirektör.

Han tar plats i styrgruppen för Innovationskontor Syd, tillsammans med bland andra Håkan Schröder från Alnarp och Anders Nilsson, verksamhetsansvarig för BTH Innovation. Ordförande blir Eva Engquist, vice rektor vid Malmö högskola.

Erik Olausson

Lunds universitet var ett av åtta lärosäten i landet som förra hösten utsågs av regeringen för en specialsatsning på så […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]