tisdag 5 december 2023

inloggad som

Beakon Technologies i malpåse efter patentproblem

En tidigare ouppmärksammad vetenskaplig artikel har kraftigt försvagat Malmöbolaget Beakon Technologies patent i USA. De nya förutsättningarna gör att hela verksamheten läggs på is.

I våras var femmannabolaget Beakon Technologies på jakt efter mångmiljonbelopp för att färdigställa en prototyp av det termoelektriska chip som ska effektivisera energiomvandlingen mellan värme och elektricitet. Därför kom det som en obehaglig överraskning när en publicerad artikel som berör Beakon Technologies teknik uppdagades under sommaren.

— Det är tragiskt, utan den här artikeln hade vi helt säkert fått kapital, säger VD Nicklas Larsson.

För att nå en färdig produkt har Beakon Technologies också varit beroende av den utveckling av nya halvledarmaterial som sker i branschen. Osäkerheten kring när de nödvändiga materialen blir tillgängliga, i kombination med patentfrågan, har gjort att investerarnas intresse har svalnat betydligt, menar Nicklas Larsson.

Han hoppas dock att aktiviteten i bolaget ska kunna återupptas framöver.

Northzone Ventures och Teknoseed har sedan starten 2007 investerat omkring tio miljoner kronor i Beakon Technologies och äger bolaget tillsammans med de fyra grundarna, däribland Malmöbolaget Avail Intelligences VD Pontus Kristiansson.

Joel Lyth

En tidigare ouppmärksammad vetenskaplig artikel har kraftigt försvagat Malmöbolaget Beakon Technologies patent i USA. De nya förutsättningarna gör att hela […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.