tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Regeringsproposition ger LUAB nya finansiella muskler

|  ,
|  

Universitet och högskolor får möjlighet att på eget bevåg investera i sina holdingbolag. Dessutom ges bolagen möjlighet att slussa tillbaka pengar till moderorganisationen. Det framkom på morgonens frukostmöte på Lunds universitet, då departementsrådet Eino Örnfeldt presenterade delar av regeringens budgetproposition.

Pengar kan redan idag slussas mellan lärosäte och holdingbolag, men transaktionen kräver regeringens godkännande.

BG Svensson, VD för Lunds universitets holdingbolag LUAB, glädjer sig åt den planerade förändringen, som ger universitetet och LUAB större befogenheter. Det kommer bland annat göra det lättare att för holdingbolaget att haka på portföljbolagets nyemissioner, då universitetet vid sådana tillfällen kan gå in och stödja med extra pengar.

— Universitetet har 3,7 miljarder kronor i forskningsmedel men väldigt lite pengar för att skapa bolag utifrån forskningen. Vi har nu 37 bolag i vår portfölj och med förstärkta ekonomiska resurser så hade vi kunnat starta ännu fler, säger BG Svensson.

Genom förändringen förskjuts en del av makten från regeringen till varje lärosäte. Förslaget är en följd av regeringens autonomireform, som klubbades av riksdagen i somras och syftar till att ge landets universitet och högskolor större självbestämmande.

Anders Frick

Universitet och högskolor får möjlighet att på eget bevåg investera i sina holdingbolag. Dessutom ges bolagen möjlighet att slussa tillbaka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.