lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

SAAB-affär ger fler rekonstruktioner

För bara ett par år sedan var det ett nästan okänt begrepp. Men den senaste lågkonjunkturen innebar det definitiva genombrottet för företagsrekonstruktioner som medel att rädda problemtyngda bolag.

Hittills i år har 197 företagsrekonstruktioner inletts i Sverige. Det kan jämföras med 2007, då 122 rekonstruktioner inleddes under hela året, enligt siffror från Bolagsveket. Som grafiken ovan visar följde antalet rekonstruktioner konkursstatistiken under lågkonjunkturen, men ökade betydligt snabbare.

Peter Öfverman, konkursförvaltare på Ackordscentralen i Malmö, menar att ett större fokus i media på företagsrekonstruktioner varit en viktig förklaring till att fler använt metoden för att undvika konkurs.

— Folk har inte känt till det tidigare, men SAAB-rekonstruktionen gav visst genomslag, säger han.

Hittills i år har Ackordscentralen hanterat sex skånska rekonstruktioner, däribland Lundabaserade Reologica Instruments. Någon total statistik över rekonstruktioner i regionen finns inte, men såväl Peter Öfverman som Ola Sellert på advokatbyrån Trägårdh i Malmö ser ett ökat intresse även här.

— Det finns en ökad medvetenhet från bankerna att konkurs innebär kapitalförstöring. Därför har de börjat jobba mer proaktivt och närmare sina kunder, säger Ola Sellert.

Efter att en rekonstruktion beslutats av tingsrätten försöker rekonstruktören få med sig fordringsägare som motsvarar minst 75 procent av bolagets skulder på rejäla skuldnedskrivningar, vanligtvis med tre fjärdedelar, och inleder en omstrukturering av verksamheten. Under tiden är bolaget skyddat från konkurs och avtalsbrott. En rekonstruktion kan även förhandlas fram i godo med fordringsägarna, utan tingsrättens beslut, men då får bolaget inget juridiskt skydd mot exempelvis konkurs.

Lagstiftningen i sin nuvarande form togs i bruk i mitten av 1990-talet. Sedan dess har dess har den modifierats i ett par omgångar, bland annat 2005 då den statliga lönegarantin för konkursbon utsträcktes till att även gälla företag i rekonstruktion.

Erik Olausson

För bara ett par år sedan var det ett nästan okänt begrepp. Men den senaste lågkonjunkturen innebar det definitiva genombrottet för företagsrekonstruktioner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.