tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

SAAB-affär ger fler rekonstruktioner

För bara ett par år sedan var det ett nästan okänt begrepp. Men den senaste lågkonjunkturen innebar det definitiva genombrottet för företagsrekonstruktioner som medel att rädda problemtyngda bolag.

Hittills i år har 197 företagsrekonstruktioner inletts i Sverige. Det kan jämföras med 2007, då 122 rekonstruktioner inleddes under hela året, enligt siffror från Bolagsveket. Som grafiken ovan visar följde antalet rekonstruktioner konkursstatistiken under lågkonjunkturen, men ökade betydligt snabbare.

Peter Öfverman, konkursförvaltare på Ackordscentralen i Malmö, menar att ett större fokus i media på företagsrekonstruktioner varit en viktig förklaring till att fler använt metoden för att undvika konkurs.

— Folk har inte känt till det tidigare, men SAAB-rekonstruktionen gav visst genomslag, säger han.

Hittills i år har Ackordscentralen hanterat sex skånska rekonstruktioner, däribland Lundabaserade Reologica Instruments. Någon total statistik över rekonstruktioner i regionen finns inte, men såväl Peter Öfverman som Ola Sellert på advokatbyrån Trägårdh i Malmö ser ett ökat intresse även här.

— Det finns en ökad medvetenhet från bankerna att konkurs innebär kapitalförstöring. Därför har de börjat jobba mer proaktivt och närmare sina kunder, säger Ola Sellert.

Efter att en rekonstruktion beslutats av tingsrätten försöker rekonstruktören få med sig fordringsägare som motsvarar minst 75 procent av bolagets skulder på rejäla skuldnedskrivningar, vanligtvis med tre fjärdedelar, och inleder en omstrukturering av verksamheten. Under tiden är bolaget skyddat från konkurs och avtalsbrott. En rekonstruktion kan även förhandlas fram i godo med fordringsägarna, utan tingsrättens beslut, men då får bolaget inget juridiskt skydd mot exempelvis konkurs.

Lagstiftningen i sin nuvarande form togs i bruk i mitten av 1990-talet. Sedan dess har dess har den modifierats i ett par omgångar, bland annat 2005 då den statliga lönegarantin för konkursbon utsträcktes till att även gälla företag i rekonstruktion.

Erik Olausson

För bara ett par år sedan var det ett nästan okänt begrepp. Men den senaste lågkonjunkturen innebar det definitiva genombrottet för företagsrekonstruktioner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Advokater ska få AI-stöd – inte ersättas

    AI-assistenter intar snart varje bransch, med löfte om att lätta på det administrativa oket. Nu lanserar IT-bolaget Katscenter en juridisk AI-partner som ger advokater mer tid till det mänskliga hantverket.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.