tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Dansk marknad lockar teknikkonsultbolag till Malmö

Efter en trevande början i Helsingborg 2008 siktar teknikkonsultbolaget Xdin från Göteborg på en rejäl nystart i Öresundsregionen. Under hösten ska en regionchef och cirka 15 konsulter rekryteras till ett nytt Malmökontor.

Det är efterfrågan från befintliga kunder som Sony Ericsson, Beijer Electronics, Kockums och Tetra Pak som lockar Xdin till Malmö, men även närheten till Danmark.

— Det är en expansiv och intressant region. Våra franska ägare har också lagt en plan för att vi ska växa geografiskt, säger Johan Fröjdh.

Han är ansvarig för Xdins verksamhet i Skåne men har delat sin tid mellan Helsingborg och huvudkontoret i Göteborg. Johan Fröjdh beskriver Xdins tidigare satsning i Öresundsregionen som halvhjärtad, men nu räknar han med bolaget ska ha ett 50-tal anställda här nere till 2013.

Xdin hyr ut konsulter inom främst mekanik, elektronik och mjukvaruutveckling till kunder som Volvo, Tieto, Ericsson och Ringhals. Ett tiotal konsulter jobbar även på vindkraftstillverkaren Vestas på Jylland.

Bolaget ägs sedan 2008 av franska Alten Group. Xdin har cirka 600 anställda i Göteborg, Stockholm, Örebro, Trollhättan och på amerikanska östkusten. Omsättningen 2009 landade på 378 miljoner kronor.

Erik Olausson

Efter en trevande början i Helsingborg 2008 siktar teknikkonsultbolaget Xdin från Göteborg på en rejäl nystart i Öresundsregionen. Under hösten ska en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.