lördag 20 april 2024

inloggad som

Glo plockar VD från Nasdaq-bolag

Nanoteknikbolaget Glo i Lund bäddar för en fabriksetablering genom att stuva om i ledningen. Ny VD i bolaget är Fariba Danesh. Hon kommer närmast från en position som divisionschef för fiberoptik på Nasdaq-noterade Avago Technologies, som förra året omsatte 1,5 miljarder dollar.

Fariba Danesh har tidigare också haft en ledande position för den operativa verksamheten på amerikanska hårddiskföretaget Maxtor. Det bolaget förvärvades 2006 av Seagate.

Med värvningen tar Glo ytterligare ett steg mot byggnationen av en produktionsanläggning, uppger tidigare VD:n Bo Pedersen.

— Fariba Danesh har stor erfarenhet av produktion och har varit med om att bygga fabriker inom flera områden. Dessutom har hon en bra meritlista när det gäller det efterföljande arbetet med att skaffa kunder, säger han.

Bo Pedersen blir nu vice VD i bolaget och sitter också kvar som chef för Sol Voltaics och QuNano.

I våras drog Glo igång sin pilotanläggning i Lyngby för att utveckla produktionsprocessen av bolagets strömsnåla lysdioder. Bo Pedersen har tidigare uppgett att bolaget under hösten ska ta in 200 miljoner kronor för konstruktionen av en produktionsanläggning. Han vill inte kommentera om finansieringsbiten i och med VD-rekryteringen är i hamn, men säger att mer information ska komma inom ett par veckor.

Glo har idag dotterbolag i Lyngby och Silicon Valley. Sammanlagt har bolaget ett trettiotal anställda.

Under sommaren har också Douglas Kirkpatrick, från amerikanska delägaren VantagePoint, tagit plats i Glos styrelse. Glos styrelseordförande George Russell Mortenson har tidigare markerat att han planerar att pensionera sig från posten som styrelseordförande under 2010.

Bland Glos övriga ägare finns norska Teknoinvest, Agder Energi Venture, Hafslund Venture och Nano Future Invest, samt svenska riskkapitalbolaget Provider Venture Partners.

Joel Lyth

Nanoteknikbolaget Glo i Lund bäddar för en fabriksetablering genom att stuva om i ledningen. Ny VD i bolaget är Fariba […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.