lördag 20 april 2024

inloggad som

Fartkameror åter aktuella i tunneln

Efter att frågan under ett par år legat nere vill Øresundsbrokonsortiets säkerhetschef, Ulla Eilersen, nu åter sätta press på de danska myndigheterna för att få tillåtelse att sätta upp fartkameror i tunneln.

— Jag har fått nyblodad tand, säger Ulla Eilersen, som för ett par år sedan var tvungen att ge upp tanken på fartkameror i tunneln efter att danska staten gett blankt nej.

Att Ulla Eilersen nu ser ser mer positivt på situationen beror på helt nya tongångarna från Danmarks justitieminister, Lars Barfoed (Konservative).

Sedan i januari har Danmarks Tekniske Universitet, DTU, utvärderat ett försök med fartkameror på väg 10 på Själland. I deras rapport, som nyligen lämnades till justitieministern, pekar man på fartkamerornas positiva effekter på hastighet och antalet olyckor.

Lars Barfoed har nu bett Rigspolitiet att för första gången i Danmarks historia titta på en landsomfattande förordning för användning av fartkameror. Och där kommer Öresundsbron med i bilden – i tunneln har man haft fall med grova fartöverträdelser med uppmätta hastigheter på närmare 200 kilometer i timmen.

Trots åtskilliga möten och kundklagomål har Danmark, till skillnad från Sverige, tidigare motsatt sig en generell användning av fartkameror.

— Jag blev glad över det nya budskapet från Lars Barfoed. Nu kommer vi åter titta på hur vi kan få fartkameror i tunneln. Vi kommer också föra en dialog med polisen och samla ytterligare argument, säger Ulla Eilersen.

Keld Broksø

Efter att frågan under ett par år legat nere vill Øresundsbrokonsortiets säkerhetschef, Ulla Eilersen, nu åter sätta press på de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.