fredag 23 februari 2024

inloggad som

Premiärinvestering ur ny SEED-fond

Riskkapitalfonden SEED Capital har gjort en första investering ur sin nya fond, SEED Capital Fond II. 7,6 miljoner danska kronor satsas i det lilla bolaget Reapplix som utvinner en sårläkningsprodukt ur patientens eget blod.

Reapplix har hittills genomfört en klinisk studie med 16 patienter på Bispebjerg Hospital, och planerar att under hösten inleda en studie på 50 diabetiker med svårläkta fotsår. Den typen av sår förblir i värsta fall oläkta i flera år och kan till sist leda till amputation.

— Reapplix kliniska studier har gått till och med bättre än förväntat, på ett område som saknar bra behandlingsmöjligheter i dag. I Danmark lägger vi nästan tre miljarder kronor om året på sårbehandling och en amputation kan kosta en miljon kronor, säger Line Holten, investeringsansvarig hos SEED Capital.

Den globala marknaden för avancerad sårbehandling beräknas vara värd över 40 miljarder danska kronor.

Reapplix metod har utvecklats av grundarna Niels Erik Holm, även bolagets VD, och Rasmus Lundquist. Holm är serieentreprenör och har utvecklat systemet Vivostat, Lundquist är immunolog med en bakgrund vid bland annat Novozymes. Metoden går ut på att patientens blod centrifugeras på ett särskilt sätt så att de sårläkande ämnena i blodet koncentreras. Resultatet blir något som döpts till Leucopatch, en geléliknande platta som placeras på såret och startar läkningsprocessen. Reapplix planerar att sälja en medicinteknisk produkt som kan användas tillsammans med sjukhusens egen utrustning för att framställa geléplattorna.

Reapplix har i dag två anställda, men kommer nu utöka personalstyrkan. Styrelseordförande är Bo Jesper Hansen, tidigare VD i Swedish Orphan International, i dag ordförande i Biovitrum och TopoTarget.

SEED Capital Fond II grundades i februari efter att ha tagit in 435 miljoner danska kronor i en första investeringsrunda. Bland investerarna finns danska ATP och Vækstfonden och målet är att fonden ska växa till 500–600 miljoner kronor före årets slut. SEED Capital grundades 2004 och är i dag Danmarks största aktiva såddinvesteringsfond med ett kapital på 1,5 miljarder danska kronor. Verksamheten finns i Scion-DTU:s forskarpark i Lyngby och leds av Ulla Brockenhuus-Schack, med tidigare chefsposter bland annat i DTU Invest och Egmont.

Lisa Kirsebom

Riskkapitalfonden SEED Capital har gjort en första investering ur sin nya fond, SEED Capital Fond II. 7,6 miljoner danska kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv


 • Rapidus lanserar podd
https://open.spotify.com/show/6ZJbqTBYY3pDjZyTr7g1qt?si=18efd5d16e134096

Krönikor


Från våra event

Samarbetspartners

Zacco
Sparbanken Skåne
Lindahl