fredag 26 april 2024

inloggad som

Premiärinvestering ur ny SEED-fond

Riskkapitalfonden SEED Capital har gjort en första investering ur sin nya fond, SEED Capital Fond II. 7,6 miljoner danska kronor satsas i det lilla bolaget Reapplix som utvinner en sårläkningsprodukt ur patientens eget blod.

Reapplix har hittills genomfört en klinisk studie med 16 patienter på Bispebjerg Hospital, och planerar att under hösten inleda en studie på 50 diabetiker med svårläkta fotsår. Den typen av sår förblir i värsta fall oläkta i flera år och kan till sist leda till amputation.

— Reapplix kliniska studier har gått till och med bättre än förväntat, på ett område som saknar bra behandlingsmöjligheter i dag. I Danmark lägger vi nästan tre miljarder kronor om året på sårbehandling och en amputation kan kosta en miljon kronor, säger Line Holten, investeringsansvarig hos SEED Capital.

Den globala marknaden för avancerad sårbehandling beräknas vara värd över 40 miljarder danska kronor.

Reapplix metod har utvecklats av grundarna Niels Erik Holm, även bolagets VD, och Rasmus Lundquist. Holm är serieentreprenör och har utvecklat systemet Vivostat, Lundquist är immunolog med en bakgrund vid bland annat Novozymes. Metoden går ut på att patientens blod centrifugeras på ett särskilt sätt så att de sårläkande ämnena i blodet koncentreras. Resultatet blir något som döpts till Leucopatch, en geléliknande platta som placeras på såret och startar läkningsprocessen. Reapplix planerar att sälja en medicinteknisk produkt som kan användas tillsammans med sjukhusens egen utrustning för att framställa geléplattorna.

Reapplix har i dag två anställda, men kommer nu utöka personalstyrkan. Styrelseordförande är Bo Jesper Hansen, tidigare VD i Swedish Orphan International, i dag ordförande i Biovitrum och TopoTarget.

SEED Capital Fond II grundades i februari efter att ha tagit in 435 miljoner danska kronor i en första investeringsrunda. Bland investerarna finns danska ATP och Vækstfonden och målet är att fonden ska växa till 500–600 miljoner kronor före årets slut. SEED Capital grundades 2004 och är i dag Danmarks största aktiva såddinvesteringsfond med ett kapital på 1,5 miljarder danska kronor. Verksamheten finns i Scion-DTU:s forskarpark i Lyngby och leds av Ulla Brockenhuus-Schack, med tidigare chefsposter bland annat i DTU Invest och Egmont.

Lisa Kirsebom

Riskkapitalfonden SEED Capital har gjort en första investering ur sin nya fond, SEED Capital Fond II. 7,6 miljoner danska kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.