Malmöbolaget European Nano Invest, ENI, bildar dotterbolag tillsammans med Hongkongbaserade Nano and Advanced Materials Institute. Samarbetet planeras leda till affärer i solcellsbranschen för det förlusttyngda nanoteknikbolaget Obducat, där ENI är huvudägare.
Målet är att effektivisera solceller med hjälp av så kallade kvantprickar, små halvledarkristaller som kan styra våglängder. Detta kan användas för att producera lysdioder i olika färger, men även för att filtrera in speciellt önskade våglängder i solceller. På så vis kan mer elektricitet produceras per yta. Obducats VD Patrik Lundström, som också är delägare i ENI, bedömer att det tar ytterligare mellan två och fyra år att kommersialisera tekniken.
— Med hjälp av kvantpricksteknologi kan man då komma över den effektivitetsnivå som idag anses vara fysiskt möjligt. Här kan Obducats imprintteknik användas för att skapa strukturerade lager inuti själva solcellen. På så vis skapar ENI indirekt ytterligare möjligheter för Obducat att sälja mer utrustning, säger Patrik Lundström.
I dagsläget finns dock inget avtal mellan ENI och börsnoterade Obducat om de nu aktuella projekten. Arbetet i Hongkong ska initialt utföras av Nano and Advanced Materials Institute, men längre fram kan det även bli aktuellt för ENI att placera egen personal där. De båda bolagen diskuterar även andra projekt, bland annat inom nanooptik och biobaserade sensorer.
Ordförande i European Nano Invest är Henri Bergstrand, även ordförande i Obducat, och bolaget består förutom Patrik Lundström även av Öresundsuniversitetets direktör Lars Montelius samt Obducats teknikchef Babak Heidari. Resultatet för 2009 är inte offentligt, men 2008 gjorde ENI en förlust på 0,2 miljoner kronor. Bolaget kontrollerar drygt 20 procent av rösterna i Obducat.
Anders Frick