lördag 20 april 2024

inloggad som

Grönt ljus för Ideon Gateway

Efter år av osäkerhet och uppskjutna planer ger Ikano Kontor slutligen klartecken för bygget av Ideon Gateway. Sedan hotellmagnaten Bicky Chakraborty lovat hyra halva byggnaden kan den största enskilda expansionen av Ideonområdet sedan 1980-talet dra igång under hösten.

Med 19 våningar ska Ideon Gateway bli Lunds högsta byggnad. Knappt hälften av ytan kommer att upptas av hotell, restaurang och konferensanläggning i Elite Hotels regi. Resten blir kontor för Ideonbolag med utrymme för cirka 700 arbetsplatser.

— Vi räknar med att få in 20-50 bolag. Det ska även finnas rum att hyra som ensam företagare, säger Fredrik Åkesson från Ikano Kontor, som redan äger och förvaltar närmare hälften av byggnaderna på Ideonområdet.

Rapidus kunde i vintras berätta att Elitekedjan med Bicky Chakraborty i spetsen låg i förhandlingar med Ikano Kontor om att öppna hotell i det nya Ideonbygget.

— Ideon Gateway ska bli en ny mötesplats, då är det bra med hotell- och konferensfaciliteter. Vi hoppas att bolagen ska hyra in sig där istället för att skaffa egna mötesrum, säger Fredrik Åkesson.

Byggstarten är beräknad till sista kvartalet i år med inflyttning andra halvåret 2012. Fredrik Åkesson vill inte specificera byggkostnaden men säger att den uppgår till flera hundra miljoner kronor.

Parallellt arbetar Ikano Kontor med ombyggnaden av 5.500 kvadratmeter i Alfa-huset som tidigare använts av Ericsson och Sony Ericsson. Lokalerna invigs i november under namnet Ideon Agora och ska förutom kafé och atriumgård hysa inkubatorerna Ideon Innovation och Lift samt kontor för bland andra Innovationsbron, Teknopol och Venture Cup.

Erik Olausson

Efter år av osäkerhet och uppskjutna planer ger Ikano Kontor slutligen klartecken för bygget av Ideon Gateway. Sedan hotellmagnaten Bicky […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.