lördag 18 maj 2024

inloggad som

Danska SKAT ökar trycket mot svenskskyltade bilar

|  
|  

Efter att har drivit in 13,9 miljoner danska kronor i avgifter första halvåret 2010 ökar danska skattemyndigheten SKAT kontrollerna av falskskyltade bilar med svensk nummerplåt.

Utöver extra avgifter har många bilägare tilldömts böter eller andra straff. Totalt har 109 fordon beslagtagits som säkerhet för obetalda avgifter, böter eller andra omkostnader, bilar som kan sluta på exekutiv auktion.

— Insatsen har gett positiv effekt. Det är en synlig, preventiv insats, säger Lars Klamer, avdelningsledare på SKAT i Köpenhamn.

Att svenska nummerskyltar lockar har främst att göra med den danska registreringsavgiften, som kan göra en bil mer än dubbelt så dyr i Danmark som i Sverige. Åtskilliga Köpenhamnsbor har därför skaffat sig en proformaadress i Sverige och registrerat bilen på den.

Även om den övervägande delen av de felskyltade bilarna har svenska nummerplåtar ser Lars Klamer också en ny trend då tyska, polska, bulgariska och lettiska nummerskyltar dyker upp i stadstrafiken.

— Våra aktioner mot svenskskyltade bilar har haft effekt och därför stiger antalet olagliga skyltar från andra nationer, säger han.

I jakten på de skattesmitande bilägarna ska SKAT framöver stärka samarbetet med andra berörda myndigheter och parkeringsbolag.

Klik her for at se dansk version av artikeln

Keld Broksø

Efter att har drivit in 13,9 miljoner danska kronor i avgifter första halvåret 2010 ökar danska skattemyndigheten SKAT kontrollerna av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]