lördag 20 april 2024

inloggad som

Webbyråer vill göra Malmö till wifimecka

Webbyråerna Good Old och First Flight skissar på en plan för att ge Malmös stadskärna öppet trådlös nätverk. Inom kort genomförs en förstudie som backas upp ekonomiskt av Sydsvenskan och Malmö Stad.

Visionen kallas för ”Malmö — the interactive capital of the world” och i veckan väntas kommunen ta beslut om att ge projektet ekonomiskt stöd. Total budget är 200.000 kronor.

— Trådlöst och öppet nätverk i Malmö kan användas till många bra saker, alltifrån stadsplanering och att hitta tider för lokaltrafik till omröstningar bland medborgarna. Dessutom är det praktiskt för alla turister som besöker staden, säger Fredrik Edling, konceptutvecklare på Good Old.

Projektet presenterades först på webblägret Sweden Social Web Camp i mitten av augusti. Enligt Fredrik Edling räcker inte trådlös mobiltelefoni till om det ska bli ett demokratiprojekt med ordentligt genomslag. Hur dagens privata bredbandsleverantörer kommer att reagera på idén med gratis internettäckning åt alla är fortfarande oklart.

— En av de saker som vi behöver reda ut är om man ska lägga in någon begränsning i nätet eller ska man säga att det är infrastruktur precis som vägar och bussar och upphandla tjänsten, säger Fredrik Edling.

Anders Frick

Webbyråerna Good Old och First Flight skissar på en plan för att ge Malmös stadskärna öppet trådlös nätverk. Inom kort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.