fredag 19 april 2024

inloggad som

WntResearch säkrar nytt kapital och tunga styrelsenamn

Cancerforskningsbolaget WntResearch i Malmö har tagit in knappt tre miljoner kronor i en riktad emission. Det är ett antal affärsänglar som investerat, bland dem ägaren Kjell Stenberg. Bolagets VD Bert Junno räknar med att kunna ta in åtta miljoner kronor till i år.

WntResearch förstärkte i början av sommaren sin styrelse med flera toppnamn. Ny ordförande efter Sten Trolle är Peter Buhl Jensen, grundare och tidigare VD i det danska cancerläkemedelsbolaget TopoTarget som börsnoterades 2005. Nya ledamöter är Carl Borrebaeck, grundare av antikroppsbolaget BioInvent i Lund och bland annat vice rektor för Lunds universitet med ansvar för innovationsfrågor, samt Lars Larsson från AstraZeneca i Mölndal.

WntResearch utvecklar läkemedel mot cancerspridning. Basen är forskning av bland andra bolagets grundare, professor Tommy Andersson vid Skånes universitetssjukhus, kring det kroppsegna proteinet Wnt5a. Proteinet spelar en viktig roll för cancercellers rörelse och spridning. Tommy Anderssons forskargrupp har hittills tagit fram och patenterat två peptider, delar av Wnt5a, som testas mot spridning av bröstcancer och aggressiv hudcancer. Ingen av dem har ännu testats på patienter.

Om höstens kapitaljakt går som förväntat kommer WntResearch ha en kassa som räcker till att påbörja patientstudier under andra halvan av 2011. Nu förbereds de sista djurstudierna för att slå fast att den första substansen är säker. Företaget har inga anställda. VD Bert Junno är anställd av delägaren Forskarpatent i Syd.

Lisa Kirsebom

Cancerforskningsbolaget WntResearch i Malmö har tagit in knappt tre miljoner kronor i en riktad emission. Det är ett antal affärsänglar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.