tisdag 23 april 2024

inloggad som

Fem snabba till Mikael Kipowski, avgående inkubatorchef…

… som efter sex år lämnar Ideon för att bli näringslivssamordnare på Hässleholms kommun.

Vad är det som får dig att lämna Ideon?

— Jag har varit med och drivit upp inkubatorverksamheten från grunden, med en omsättning på 750.000 kronor, till dagens 16 miljoner. Efter att ha varit pappaledig en tid kände jag att det var dags att göra något nytt.

Vad ska du göra i Hässleholm?

— Jag ska jobba med företagande generellt och inte bara med innovationsbolag. Det är en relativt liten kommun där det finns stora möjligheter att påverka. Jag upplever att de nu gör något av en nystart när det gäller näringslivsfrågor och den uppgiften verkade spännande.

Vilka frågor blir viktiga för dina efterträdare på Ideon?

— Det har blivit knepigare att göra bedömningar av affärsplaner, framför allt för IT-bolag, där tekniken ofta bygger på open source-lösningar. Det kommer krävas att man vågar gå på magkänsla och har en organisation som har förståelse för nya affärsmodeller.

Vad har varit mest givande med tiden som inkubatorchef?

— Att ta verksamheten från något nystartat till att vara etablerad. Men allra roligast har det varit att följa företagens resa från små lådor till vad de är idag.

Vilket råd skulle du vilja ge unga innovationsbolag?

— Vänd er till många investerare, även utanför Sverige. Under min tid på Ideon är det företag som har varit i kontakt med fler än tio olika riskkapitalbolag, och då också internationella spelare, som har fått bäst betalt per andel när de tagit in kapital.

Joel Lyth

… som efter sex år lämnar Ideon för att bli näringslivssamordnare på Hässleholms kommun. Vad är det som får dig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad