tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Unga sängvätare ny målgrupp för blöjlarm från Lund

Lundateknik för automatiska fuktsensorer i vuxenblöjor har dragit till sig blickar från urologerna på Region Skåne. Under hösten ska sensorerna testas på barn som har svårt att hålla tätt på natten.

Sedan företagsgruppen Land & Sjö Innovation förra hösten köpte loss konkursade Bioetts teknik för billiga radiosändande etiketter har arbetet pågått med att modifiera dem från att reagera på temperatur till att reagera på fukt. Målet är att skapa ett engångsplåster som ska kunna användas i vuxenblöjor inom äldrevården. En detektor under sängen plockar upp plåstrets signaler och larmar när det är dags att byta blöjan. Tekniken bygger på RFID-kretsar, vilket innebär att det är detektorn under sängen som ger plåstret energi att såväl avläsa fuktnivån som att rapportera tillbaka till detektorn.

Parallellt har tanken funnits att även barn som kissar i sängen ska kunna ha nytta av tekniken. Genom att larma när underkläderna blivit blöta lär sig barnet så småningom när det är dags att vakna och gå på toaletten. Idag består liknande larm ofta av en fuktkänslig matta som läggs under lakanet. Medan de flesta barn har slutat kissa i sängen vid femårsåldern har uppåt var tionde sjuåring fortfarande problem med sängvätning.

Fälttester inom äldrevården genomfördes redan i vintras. Under hösten ska även en handfull sängvätande barn få prova fuktplåstret.

— Region Skåne var sugna på att testa detta redan före sommaren, men då var vi inte redo ännu, säger projektledare Olle Bergman från Lundabaserade Land & Sjö Innovation.

Utvecklingen av fuktsensorn bedrivs under varumärket Pampett. Ett eget bolag ska bildas när en pågående nyemission om fem miljoner kronor går i lås, något Olle Bergman hoppas vara klar med inom den närmaste månaden.

Erik Olausson

Lundateknik för automatiska fuktsensorer i vuxenblöjor har dragit till sig blickar från urologerna på Region Skåne. Under hösten ska sensorerna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.