Lundateknik för automatiska fuktsensorer i vuxenblöjor har dragit till sig blickar från urologerna på Region Skåne. Under hösten ska sensorerna testas på barn som har svårt att hålla tätt på natten.
Sedan företagsgruppen Land & Sjö Innovation förra hösten köpte loss konkursade Bioetts teknik för billiga radiosändande etiketter har arbetet pågått med att modifiera dem från att reagera på temperatur till att reagera på fukt. Målet är att skapa ett engångsplåster som ska kunna användas i vuxenblöjor inom äldrevården. En detektor under sängen plockar upp plåstrets signaler och larmar när det är dags att byta blöjan. Tekniken bygger på RFID-kretsar, vilket innebär att det är detektorn under sängen som ger plåstret energi att såväl avläsa fuktnivån som att rapportera tillbaka till detektorn.
Parallellt har tanken funnits att även barn som kissar i sängen ska kunna ha nytta av tekniken. Genom att larma när underkläderna blivit blöta lär sig barnet så småningom när det är dags att vakna och gå på toaletten. Idag består liknande larm ofta av en fuktkänslig matta som läggs under lakanet. Medan de flesta barn har slutat kissa i sängen vid femårsåldern har uppåt var tionde sjuåring fortfarande problem med sängvätning.
Fälttester inom äldrevården genomfördes redan i vintras. Under hösten ska även en handfull sängvätande barn få prova fuktplåstret.
— Region Skåne var sugna på att testa detta redan före sommaren, men då var vi inte redo ännu, säger projektledare Olle Bergman från Lundabaserade Land & Sjö Innovation.
Utvecklingen av fuktsensorn bedrivs under varumärket Pampett. Ett eget bolag ska bildas när en pågående nyemission om fem miljoner kronor går i lås, något Olle Bergman hoppas vara klar med inom den närmaste månaden.
Erik Olausson