torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Ägartillskott ger QuickCool marknadskänning

Ideonbolaget QuickCool tar in 15 miljoner kronor i en emissionsrunda från befintliga huvudägare. Kapitalet ska användas för att färdigställa bolagets portabla hjärnkylningssystem, samt dra igång en studie som gör produkten klar för den europeiska marknaden.

Studien ska påbörjas under sensommaren vid ett antal kliniker i Sverige och Danmark och ska pågå in i 2011.

— Dels vill vi visa att man faktiskt kan nå måltemperaturen på 32-34 grader snabbare än med befintliga metoder genom att behandlingen sätts in tidigare i kedjan, dels att det är logistiskt möjligt att börja kylningen direkt på akutkliniken och att vår kylapparatur kan följa med patienten genom de olika behandlingsleden, säger QuickCools VD Fredrik Lindblad.

QuickCool har utvecklat en metod som med näskateter snabbt kyler hjärnan hos patienter som drabbats av hjärtstopp, stroke eller traumatisk hjärnskada, vilket minskar risken för men. Idag används kylsystem framför allt vid hjärtstopp, men på sikt finns den stora potentialen på annat håll.

— Det går att bygga ett sunt företag enbart på användning vid hjärtstopp. Men om kylning skulle användas vid stroke öppnar sig en miljardmarknad, säger Fredrik Lindblad.

Bakom QuickCool står i huvudsak CapMan, SEB Företagsinvest och TeknoSeed. De tre har nu gått in med ytterligare 15 miljoner kronor i bolaget, som grundades 2003. Utöver vidareutveckling av kylsystemet har bolaget de senaste åren genomfört ett antal pilotstudier. Pengarna från emissionen ska också användas för att CE-märka produkten.

Enligt Fredrik Lindblad har flera av bolagets medtävlande när det gäller kylsystem blivit uppköpta och de största konkurrenterna är idag Philip Healthcare och Zoll Medical, båda med miljardomsättning.

— Vi har inte för avsikt att bygga upp någon stor säljapparat, utan för istället samtal angående olika partnerskap, säger Fredrik Lindblad.

QuickCool har idag fyra fast anställda, det mesta av utvecklingsarbetet sker på konsultbasis.

Joel Lyth

Ideonbolaget QuickCool tar in 15 miljoner kronor i en emissionsrunda från befintliga huvudägare. Kapitalet ska användas för att färdigställa bolagets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad