fredag 26 april 2024

inloggad som

Region Skåne köper in sig i Lundamark

Bolaget som ska förvalta området Lund Science City tar form. Imorgon klubbar Lunds kommun sin ägarandel i Lundamark, samtidigt som Region Skåne flaggat för att de också vill gå in.

Lund Science City är det förpliktigande namnet på det 17 hektar stora område som ska binda samman forskningsanläggningarna ESS och Max IV på Brunnshög i Lund. Det ägs idag av kommunen och planen är att där bygga faciliteter som ska stödja forskarna i sitt arbete. Det kan handla om bostäder och serviceinrättningar.

Bolaget Lundamark bildades ifjol av Lunds universitets holdingbolag Luab. Tanken är att kommunen ska bli delägare genom att skjuta till marken som apportegendom.

Nu har också regionstyrelsen lagt fram ett förslag om att gå in med 7,3 miljoner kronor i en nyemission i Lundamark, vilket skulle göra Region Skåne till 35-procentig delägare. Slutligt godkännande väntas om ett par veckor.

— Det är ett viktigt område för infrastruktur runt ESS och Max IV, säger Harald Lindström, ansvarig för strategiska investeringar på Region Skåne.

Den tredje ägaren i Lundamark, Lunds universitet, skjuter inte till något kapital utan anses genom sitt goda varumärke och engagemang bidra med lika stor insats som övriga parter.

Marken för synkrotronljuslabbet Max IV ägs av Lunds kommun medan Region Skåne står för marken till neutronforskningsanläggningen ESS.

Kristian Svensson

Bolaget som ska förvalta området Lund Science City tar form. Imorgon klubbar Lunds kommun sin ägarandel i Lundamark, samtidigt som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.