onsdag 5 juni 2024

inloggad som

Region Skånes IT-upphandling igång — första överklagandet inne

I år ska Region Skåne genomföra IT-upphandlingar till ett värde av 1.500 miljoner kronor. Först ut är en affär om nättjänster, värd drygt 30 miljoner. Upphandlingen vanns av Tele2, men TeliaSonera har redan överklagat beslutet.

Överklagan rör förändring i kravspecifikationen under upphandlingstiden, något som enligt TeliaSonera gynnat Tele2 och stängt ute övriga budgivare. Region Skåne menar dock att allt gått rätt till.

— Tyvärr är överklaganden vid upphandlingar väldigt vanliga och vi är luttrade. Det finns befogade överklagande men också sådana mer av okynnestyp. Förra året hade vi runt trettio överklaganden och i år är vi redan upp i över tjugo. I det aktuella fallet anser vi att vi har gjort rätt och kommer driva vår sak vidare, säger Region Skånes inköps- och upphandlingsdirektör Per Dahlgren.

Monika Kraft är IT- och kommunikationsdirektör och gör bedömningen att regionen gör besparingar på mellan 10 och 20 procent i och med att verksamheten läggs ut på entreprenad. Totalt berörs runt 200 personer av upphandlingarna, varav ett 50-tal är konsulttjänster. Den personalen kommer följa med över till vinnarna av upphandlingarna.

Förutom upphandling kring nät- och IP-tjänster ska bland annat applikations- och serverdrift läggas ut på extern part. Också IT-servicen som idag är placerad i Lund ska i år läggas ut på anbud. I de fallen rör det sig om upphandlingar som genomförs som ett avrop inom Kammarkollegiets ramavtal för IT-driftstjänster, vilket innebär att ett tiotal större aktörer redan är utvalda och de tävlar i den slutliga upphandlingen.

Joel Lyth

I år ska Region Skåne genomföra IT-upphandlingar till ett värde av 1.500 miljoner kronor. Först ut är en affär om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Sommarsvalka i ny Lundauppfinning

    Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. En prototyp testas på motionärer i Gerdahallen i Lund.