Adenovir Pharma i Helsingborg har tagit in drygt 6 miljoner kronor genom nyemission. Nu samarbetar företaget med två Malmöbolag, Chemoswed och Galenica, för att färdigställa sitt läkemedel för smittsamma virusinfektioner i ögonen.
Bland investerarna finns riskkapitalbolaget Augmenta,
Länsförsäkringar Skåne, Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse och Helsingborgsinkubatorn Puls.
Virussjukdomen som Adenovir fokuserar på kallas epidemisk keratokonjunktivit (EKC) och drabbar hornhinnan och bindhinnan. I dag finns ingen behandling av det smärtsamma tillståndet som får läka ut av sig själv, ibland med långvariga synnedsättningar som följd. Adenovirs läkemedel har utvecklats av forskare vid Umeå universitet tillsammans med Olov Sterner och Ulf Ellervik, båda professorer vid Lunds universitets avdelning för organisk kemi. Det handlar om en helt ny verkningsmekanism där viruspartiklarna klumpas samman så att de inte kan binda till cellerna i ögat.
— Det här minskar antalet virus som infekterar cellerna och fortplantar sig. Det kan förkorta sjukdomsförloppet och också göra det mindre allvarligt. I dag blir den drabbade ofta sjukskriven i flera veckor och det får stora samhällsekonomiska konsekvenser, säger projektledare Björn Dellgren.
Adenovirs läkemedel utformas som ögondroppar som ska tas dagligen i upp till två veckor. Dropparna kan också komma att tas i förebyggande syfte av exempelvis anhöriga till den drabbade, eftersom sjukdomen är mycket smittsam. I Asien finns de viktigaste marknaderna — enligt Björn Dellgren drabbas exempelvis minst en miljon människor per år i Japan.
Den nya läkemedelssubstansen har hittills testats i djurstudier och planen är att genomföra patientstudier nästa år. Kontraktsproduktionsbolaget Chemoswed, del av internationella DuPont-gruppen, arbetar tillsammans med Adenovir för att utveckla en produktionsmetod för substansen, medan Medeonbolaget Galenica ska ta fram en beredningsform.
Adenovir Pharma ingår i inkubatorn Puls och har sedan starten 2008 tagit in drygt 12 miljoner kronor i riskkapital. Bolaget har inga anställda utan drivs med hjälp av Björn Dellgren som projektledare från Puls, och i övrigt forskarna, Puls nätverk och underleverantörer. Styrelseordförande är Stefan Appelgren, tidigare chef inom Pharmacia och i styrelsen för bland andra Ellen och Lidds.
Lisa Kirsebom