torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Cykelhjälm och bredbandsteknik skånska bidrag till Skapa

Malmöbolaget Hövding och Lundabaserade Anyfi Networks är Malmö Uppfinnareförenings och Almi Skånes nominerade till Skapa-stipendiet. Det tävlar med 22 andra länsbidrag om en halv miljon kronor i prispengar.

Hövding utvecklar en airbag för cyklister som ska kunna bäras runt halsen och blåsas upp vid kollision. Bolaget sysselsätter ett tiotal anställda och backas upp ekonomiskt av bland andra LMK Industri och Gun-Inger Kjellander från Finja Betong-familjen. Uppfinnarna Anna Haupt och Terese Alstin räknar med lansering under hösten.

Anyfi Networks har utvecklat en teknisk lösning där överskottskapaciteten i det fasta bredbandsnätet kan utnyttjas för att skapa ett trådlöst nätverk, så kallat wifi-nätverk, som mobiltelefoner kan använda för att komma åt internet istället för att gå via mobilnätet. Tänkta kunder är bland annat bredbandsleverantörer som vill hitta mobilsurfande kunder. Anyfi, som tidigare hette Venatech, sysselsätter tre personer och sitter på Ideon.

Stiftelsen Skapas utvecklingsstipendium delas ut för 25:e gången. Ifjol vann Colloidal Resource från Lund 300.000 kronor och titeln årets uppfinning för cancerdiagnosmetoden OncoPulse.

Erik Olausson

Malmöbolaget Hövding och Lundabaserade Anyfi Networks är Malmö Uppfinnareförenings och Almi Skånes nominerade till Skapa-stipendiet. Det tävlar med 22 andra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]