onsdag 24 april 2024

inloggad som

Cykelhjälm och bredbandsteknik skånska bidrag till Skapa

Malmöbolaget Hövding och Lundabaserade Anyfi Networks är Malmö Uppfinnareförenings och Almi Skånes nominerade till Skapa-stipendiet. Det tävlar med 22 andra länsbidrag om en halv miljon kronor i prispengar.

Hövding utvecklar en airbag för cyklister som ska kunna bäras runt halsen och blåsas upp vid kollision. Bolaget sysselsätter ett tiotal anställda och backas upp ekonomiskt av bland andra LMK Industri och Gun-Inger Kjellander från Finja Betong-familjen. Uppfinnarna Anna Haupt och Terese Alstin räknar med lansering under hösten.

Anyfi Networks har utvecklat en teknisk lösning där överskottskapaciteten i det fasta bredbandsnätet kan utnyttjas för att skapa ett trådlöst nätverk, så kallat wifi-nätverk, som mobiltelefoner kan använda för att komma åt internet istället för att gå via mobilnätet. Tänkta kunder är bland annat bredbandsleverantörer som vill hitta mobilsurfande kunder. Anyfi, som tidigare hette Venatech, sysselsätter tre personer och sitter på Ideon.

Stiftelsen Skapas utvecklingsstipendium delas ut för 25:e gången. Ifjol vann Colloidal Resource från Lund 300.000 kronor och titeln årets uppfinning för cancerdiagnosmetoden OncoPulse.

Erik Olausson

Malmöbolaget Hövding och Lundabaserade Anyfi Networks är Malmö Uppfinnareförenings och Almi Skånes nominerade till Skapa-stipendiet. Det tävlar med 22 andra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.