lördag 27 april 2024

inloggad som

Tunt med Fehmarn Bält-kontakter i Øresund Org

Bara hälften av Øresund Orgs åtta underorganisationer har något samarbete med Nordtyskland inför Fehmarn Bält-förbindelsens öppnande 2018, visar Rapidus rundringning. Inte heller den självständiga klusterorganisationen Medicon Valley Alliance har idag några tätare kontakter med norra Tyskland.

Fysikprofessorn Lars Montelius, sekretariatschef för Øresund Org och ansvarig för underorganisationen Øresund Materials, är dock övertygad om att fler samarbeten är på väg. Det är även den väg som stakas ut i den färska rapporten ”En ny dynamisk regional udvikling i Nordeuropa”, framtagen av svenska, danska och tyska forskare på uppdrag av det danska brobyggarbolaget Femern A/S.

Rapporten slår fast att ”det i Fehmarn Bält-regionen finns möjligheter för starka klusterbildningar inom tillväxt- och styrkeområden som är väl representerade i Skåne, på Själland och i Nordtyskland: life science, livsmedelsindustri, IT, logistik, miljöteknik, materialforskning och turism. Vi rekommenderar att man tar avstamp i de plattformar som finns under Øresund Org.”

Men än så länge har bara Øresund Environment fokus på Öresundsregionen och saknar nordtyska kontakter, liksom Øresund Campus, Øresund Entrepreneurship och Øresund Greenhouse. Endast fyra av Øresund Orgs underorganisationer har börjat förbereda sig för broöppnandet 2018:

* Øresund Logistics har systerplattformen Femern Belt Logistics med projektledare Marianne Jacobsen. Plattformen ska skapa nätverk och allianser mellan verksamheter och hitta gemensamma styrkeområden för att dra till sig investeringar och affärer.

* Den nybildade organisationen Øresund Materials har enligt Lars Montelius nära kontakter med nordtyska forskare och ordnar gemensamma workshopar i väntan på att ESS och Max IV i Lund blir färdigbyggda.

* Øresund Food har enligt projektkoordinator Nils-Olof Jönsson täta kontakter med Hamburg och Lübeck via projekten Baltfood — The Baltic Sea Region Food Cluster, samt Belt Food där Øresund Food fungerar som konsulter i ett Interreg-projekt. Dessutom ordnade organisationen nyligen en gemensam workshop med tyska, danska och svenska aktörer. Samarbetena ska öka framöver, säger Nils-Olof Jönsson.

* Øresund IT har bland annat ordnat Øresund Brokerage, en matchmaking-träff med svenska, danska och tyska forskare.

Øresund Org är det nya namnet på Øresund Science Region och Øresund University.

Keld Broksø

Bara hälften av Øresund Orgs åtta underorganisationer har något samarbete med Nordtyskland inför Fehmarn Bält-förbindelsens öppnande 2018, visar Rapidus rundringning. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.