fredag 29 mars 2024

inloggad som

Puss-pengar inleder CellaVisions benmärgstester

Listan på de bolag i Skåne som får dela på sju miljoner kronor från Tillväxtverket inom ramen för Puss är klar. Bland projekten som Almi valt ut finns såväl börsbolag som doldisar.

Börsnoterade CellaVision får 350.000 kronor för en förstudie när det gäller analyser av benmärgsvätska med bolagets befintliga hårdvara. Benmärgsanalyser är betydligt ovanligare än blodanalyser, men de genomförs å andra sidan av läkare vilket gör dem dyrare. Därför är marknaden för automatiserade benmärgsanalyser intressant för CellaVision som under lång tid har tittat på området utan att färdigställa någon produkt.

Betydligt mindre kända är dentallaboratoriet Tandia-Laboratoriet i Malmö som också ska få del av årets Puss-pengar. Företaget får drygt en kvarts miljon kronor för att utveckla eninnovativ lösning för fästen av tandimplantat, där de titanskruvar somskruvas fast i käkbenet har en kula på toppen för att fästa implantaten. Jämfört med traditionella lösningar ska kulmetoden ge större frihet när det gäller skruvens vinkel och höjd.

Bo Ekström är innovatören i projektet, som har tre delägare.

— I ett senare skede måste vi ta hjälp av riskkapital, men först ska vi genomföra hållfasthetstester som visar att protesen håller måttet, säger Bo Ekström.

Innan de utvalda projekten får pengarna måste de få ett slutligt godkännande från Tillväxtverket, men det är frågan om formaliteter. Puss står för Produktutveckling i skånska småföretag. Klicka här för att se den kompletta listan.

Joel Lyth

Listan på de bolag i Skåne som får dela på sju miljoner kronor från Tillväxtverket inom ramen för Puss är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]