fredag 26 april 2024

inloggad som

Lunds universitet startar innovationscenter i Kina

Sedan hösten 2009 läser ett tjugotal LTH-studenter en termin av ingenjörsutbildningen vid Zhejiang university i sydöstra Kina. Nu knyts banden än hårdare sedan de båda universiteten beslutat starta ett gemensamt forskningscenter för innovation och entreprenörskap i Hangzhou.

Planerna på Joint Center of Innovation and Entrepreneurship har funnits en tid, men konkretiserades i slutet av maj då en delegation från Lunds universitet med förvaltningschef Marianne Granfelt i spetsen slöt avtal med kollegorna vid Zhejiang university, rankat som ett av Kinas fem bästa.

Nu är en svensk-kinesisk styrelse klar där Marianne Granfelt får sällskap av bland andra LTH:s rektor Anders Axelsson, Ekonomihögskolans rektor Allan T Malm samt Charles Edquist, professor i innovationsvetenskap vid Lunds universitet. Första styrelsemötet hålls i höst i samband med världsutställningen i Shanghai.

Verksamhetens konkreta utformning är inte helt spikad, men planerna inkluderar bland annat studentutbyte och gemensamma forskningsprojekt inom innovations- och entreprenörskapsfrågor.

— Vi planerar även för ett samarbete inom Venture Lab, företagsinkubatorn vid Lunds universitet som kan fungera som modell för något liknande på Zhejiang university, säger Gabriel Somesfalean, som blir ansvarig för centret för Lunds universitets räkning.

Utöver lokaler och viss mankraft bidrar de båda universiteten i ett första skede med 200.000 kronor var i grundfinansiering.

Erik Olausson

Sedan hösten 2009 läser ett tjugotal LTH-studenter en termin av ingenjörsutbildningen vid Zhejiang university i sydöstra Kina. Nu knyts banden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.